Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нужен ли е Ден на благодарността?

Main Pic
Публикувана: 19.10.2019
Автор: п-р Живко Тончев
Прочетена: 1662
Коментари: 0
Ден на благодарността! Нужен ли ни е такъв ден, та да си напомняме да бъдем благодарни? Не е ли по-добре да сме благодарни всеки ден?
 
Искаме да сме щастливи? Нека помним, че щастието се е хванало с едната си ръка за благодарността, а с другата - за даването. Сигурно сте чували хора да се хвалят: ,,Никой не ми е дал нищо. С тези мои ръце съм постигнал всичко.” А живота, здравето, това, че си нормален, че си умен, сръчен, че можеш да твориш, че имаш храна, подслон, работа, мир в страната, любими хора, верни приятели, деца... толкова много неща, за които да бъдем благодарни! 
 
Библията ни увещава: ,,Бъдете благодарни!”(Кол.3:15, 17).
 
Христос изцели 10 прокажени, а само един се върна да му благодари. ,,Къде са деветимата?”- попита Господ. И като, че ли пита и нас днес: Защо не благодарите за доброто? Толкова ли е трудно да си благодарен? 
 
Нека всеки ден и миг сме благодарни на Бога за всяко добро и всеки дар, които идват от Отца на светлините! (Яков1:17). 
 
Благодарността е избор! Благодарен съм или съм недоволен? Какво излиза от устата ми: благодарност или роптание? Роптанието нанася вреди не само на човешкия дух. То разгневява и Бога. ,,Чух роптанието на израилтяните, казва Господ. Аз ще направя на вас така, както вие говорихте в ушите Ми; труповете ви ще паднат в тази пустиня...” (Числа 14:28,29). Страшно, нали?
 
Спомнете си и друг случай, когато Господ изпрати отровни змии сред народа (Числа 21:4-9). Отново поради роптанието. Вижте също Римляни 1:21. Изберете благодарност вместо роптание!
 
Благодарността напоява душата с благодат! ,,Изпълвайте се с Духа...като благодарите винаги за всичко на Бога” (Ефесяни 5:18-20). Когато си благодарен, си насочил камерата си в правилната посока - към доброто, красивото, божественото и това изпълва душата ти с благодат, радост и духовни сили. А ,,Веселото сърце е благотворно лекарство” (Притчи17:22).
 
Благодарим ли на другите? За навременната помощ, за насърчителната дума, за вкусното ястие, за отстъпеното предимство, за проявената грижа, за дребния жест, за показаната любов. ,,Понеже приемаме царство, което не се клати, нека бъдем благодарни” (Евреи 12:28).
 
Бъди благодарен и го казвай! Кога последно написа благодарствена картичка на някого?
 
,,За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса” (1Солунци 5:18). 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg