Вторник, 27.10.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Лъжливите устни са мерзост Господу, А ония, които постъпват вярно, са приятни Нему." Притчи 12:22

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво казва Библията за емоциите?

Main Pic
Публикувана: 21.10.2019
Автор: Алвин Ган
Прочетена: 923
Коментари: 0
Случвало ли ви се е да викате на някого в гнева си или да се окайвате в самосъжаление? Въпреки че може да не харесваме така наречените негативни чувства като гняв и тъга, емоциите ни все пак са част от нас, защото Бог ни е създал така. Нашият Създател е Бог на емоциите. Йоан 3:16 ни казва, че „Бог толкова възлюби света, че даде своя единствен Син, та който вярва в него, да не погине, а да има вечен живот.“ Притчи 6: 16-19 ни казва, че „има шест неща, които Господ мрази и седем, които са неугодни пред Него”. Тъй като ние сме създадени по образа на Бога (Битие 1: 26-27), не е изненадващо, че и ние сме емоционални същества. 
 
Защо емоциите са добро нещо?
 Можете ли да си представите какъв би бил животът, ако нямате емоции? Няма удоволствие от изпиването на чаша ледена студена лимонада в горещ слънчев ден? Никакво вълнение от каране във влакче, което се движи по стръмен склон със скорост 120 км в час? Нямате удовлетворение от най-голямото си постижение? Всеки нов ден просто ще бъде още един  безцветен низ от 24 часа. Но емоциите правят повече, отколкото да добавят цветове в нашия живот. „Бог видя всичко, което е направил, и беше много добро“ (Битие 1:31). Бог не съжаляваше, че ни създаде като емоционални същества. Всъщност, заключението му беше, че „беше много добро“. 
 
Когато емоциите са лоши...
Така наречените негативни емоции, които понякога изпитваме, като тъга, не са непременно лоши. Дори Исус плака (Йоан 11:35). И преди разпъването си Исус каза на трима от своите ученици в Гетсиманската градина: „Душата ми е завладяна от скръб. Останете тук и бдете заедно с мен ”(Матей 26:38). Лошо е, когато се опитваме да отричаме емоциите си, вместо да ги изразяваме по подходящ начин. 
 
Как да се справяме с нашите емоции?
Не винаги е лесно да изразим емоциите си. Понякога е от страх да не бъдем осъдени. Друг път може да се окаже, че не желаем да разстройваме или да затрудняваме близките си. Каквато и да е причината, ние трябва да осъзнаем, че запазването на емоциите ни често води до влошаване в крайна сметка.
 
Винаги можем да говорим с Бога за всичко, което ни тревожи. Псалмистът ни казва в Псалм 55:22: „Предайте грижите си на Господа и той ще ви подпре; Той никога няма да позволи  праведните да бъдат повалени.” Бог ни обича и винаги е до нас.
 
Много често е полезно да говорим и с близките си за начина, по който се чувстваме. Те могат да ни помогнат да видим нещата от различна гледна точка и да ни помогнат да разрешим проблемите си. Но дори и да не го правят, поне ние не се чувстваме сами.
 
Въпреки че не всички сме обучени професионални съветници, има неща, които можем да направим, за да помогнем на любим човек, който изпитва някои негативни емоции.
  •  Молете се за любимия човек. Помолете Бога за утеха и да помогне на човека да се справи с емоциите.
  • Молете се за себе си. Помолете Бог да ви помогне да бъдете добър слушател и за мъдрост в това да знаете какво да казвате и да правите.
  • Бъдете търпеливи. Вашият любим човек може да се нуждае от известно време, за да се отвори към вас и да изрази емоциите си. Отделете време за постепенно изграждане на отношения. 
  • Бъдете на разположение. Понякога всичко, от което се нуждае любимият човек, е вашето успокояващо присъствие.
  • Създайте безопасна среда. Нека вашият любим знае, че може да ви се довери. Не бъдете прекалено бързи да правите коментари и да давате съвети. Понякога е най-добре просто да слушате.
Някои хора, особено децата и тийнейджърите, може да имат затруднения да изразяват и да се справят с емоциите си. Емоциите са важни и ни помагат да се ориентираме в живота по смислен и целенасочен начин, и да отразяваме природата и славата на Бога. Бог ни постави на Земята като Свои представители, за да „владеем над рибите в морето и птиците в небето, над добитъка и всички диви животни и над всички създания, които се движат по земята“ (Битие 1: 26).
 
Без любов няма да можем да проявим състрадание към бедните, сираците и вдовиците. Без гняв няма да отстояваме справедливостта за чужденците и маргинализираните. Всички наши емоции са дадени от Бога. Така че, когато изпитваме „отрицателни“ емоции, не трябва да ги замитаме под килима, а да се справяме с тях по подходящ начин. 
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg