Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Празникът на шатрите - празник на радостта и Божието присъствие

Main Pic
Публикувана: 27.10.2019
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 2049
Коментари: 0
Скъпи читатели, за мен е радост да ви разкажа за един чудесен библейски празник, който се проведе в Пазарджик. Както пише в Книгата на пророк Захария 14:16, този празник ще се празнува и през Милениума. Тогава Месията, самият Господ Исус Христос, ще управлява на земята 1000 години...
 
Сега предвкусваме тази Божия слава! Ето какво сподели за Евангелски вестник Екатерина Тодорова, председател на сдружението „Израел – Моят Възлюбен“. Неуморната и усмихната Катя, която винаги насърчава вярващи и невярващи с Божието Слово, седем години бе основен организатор на фестивала със същото име в Пазарджик заедно с екип от доброволци. Фестивалът има участия три поредни години в Бат Ям, Израел, а сега през ноември за първа година в Бремен, Германия. Миналата и тази година се празнува по време на Празника на шатрите! 
 
„Църквата може да празнува Господните празници, както го правеха Исус и апостолите! Всяка страна си има своите обичаи, традиции и празници, но след като ние сме приели Бога на Авраам, Исаак и Яков, след като Божието Слово е нашата Конституция, то приемаме и Господните празници. Затова е добре да се поучим от месианските пастори, но както при нас, така и при тях има различно обяснение на същността на тези празници.  Като християни нашата цел е да празнуваме това, което Бог иска, но чрез Господ Исус Христос. 
 
Това е, което правим чрез Празника на Шатрите! Тази година, според мен, той мина на много високо ниво. Тържественото откриване бе в зала "Маестро Г. Атнасов" в Пазарджик.  Звукът на Шофар в изпълнение на пастор Ангел Пелтеков отвори небето и ние се сляхме с атмосферата на празника. Тържествен звук на гайда беше нов елемент от тазгодишното издание и като българи се зарадвахме в Господа с трепет и радост. Водещата Нели Ковальова от Варна привлече вниманието на публиката с нейния професионализъм и посвещение. Гласът на нашата звездичка Петя Кенанска веднага въздигна душите на публиката за благодарност към Бога, че на това място сме събрани „братя в единодушие“...  Песента „Ерусалим от злато“ излизаше не от гласа й, а от душата с невероятна лекота. Като пастор на най-голямата църква в Пазарджик, града домакин на събитието, приветствие поднесе п-р Александър Вълканов. Оперната певица Димка Димова с красив глас и от сърце докосна със своите изпълнения. С голямо очакване бе посрещнато и словото на пастор Олег Хазин от Израел. Той завърши с химна на Израел, с което отново публиката с благодарност към Господа беше на крака. Вдъхновени и талантливи, на сцената, която беше украсена в духа на празника, запя дует "Менора" от Бургас – Дора и Николай Иванови. Това семейство професионалисти ни доведоха до поклонение към Господа. 
 
Нашият стар приятел пастор Шмуел от Израел докосна сърцата с неговото слово и ни доведе до истината на това, което очакваме от този празник. Не минахме и без танци! Танцов дует "Менора" София с лекота танцуваха за Божия слава. Словото на  пастор Ангел Пелтеков от Пловдив и като представител на България бе прието с много радост и разбиране от публиката. Нашата вярна, предана и талантлива служителка на сдружението ни, Стефка Петкова, отново доведе публиката до радост в Господа, до поклонение, до танцуване пред Царя! От Израел дойде и Сергей Лиховидов, един посветен и смирен Божий служител. Той представи организацията, на която е представител, относно благотворителната й дейност. Първата част на нашето тържество приключи със словото на Митка Атанасова от „ Християни – приятели на Израел“. Нейната радост се почувства от всички, нейното слово се прие от всички, защото богатите плодове на работата ни днес събираме след началото, което бе преди много години, чрез ХПИ. Благодарим и за добрия превод и посвещение първия и втория ден на Катя Накова. Благодарим на всички присъстващи – участници и публика...“
 
Благодаря още веднъж на Катя за тези думи и организация на празника, заедно с екипа! Миналата година бях в Израел за Шатроразпъване и бе много вълнуващо да сме тогава в Обещаната земя. Тази година се присъединих към радостта на братя и сестри от България и други страни в Пазарджик. Благодаря на гостоприемните и всеотдайни домакини – винаги усмихнатата Соня Тодорова от Сдружението прие няколко гости, а аз бях приета от мисионерката Минка Греъм, в чийто дом също усетих Божието присъствие с Божия любов и насърчение /към нас се присъедини и сестра Мария, която като истински гид ме разведе из Острова/. Радвам се, че се запознах и с прекрасни приятели, които познавах само от фейсбук – п-р Анатолий и Галя Ангелови от Велико Търново. Галя видях да танцува своя прекрасен танц по еврейска музика в красиво украсената шатра в парк „Острова“. Този втори ден отново послужи със Словото пастор Олег Хазин - той отслужи и Господната вечеря в ресторанта предишната вечер, пастор Шмуел, който насърчи с интересно свидетелство, отново запомнящо се Слово от п-р Ангел Пелтеков... Бях силно докосната от хвалението на групата за танци „Менора“ София с ръководител Ирена Наумова, както и от Стефка Петкова с прекрасно изпълнение на песни на иврит – и аз танцувах от сърце на нейните изпълнения. Разбира се, и на дует „Менора“ - Дора и Николай Иванови. За мен те са чудесни хвалители и приятели вече осем години, след като през 2011 г. бяхме за първи път в Израел, за същия празник, и чрез техните песни Бог изцеляваше и докосваше сърца на много евреи и хора от други нации...
 
Ета какво сподели и Дори Георгиева, един постоянен и посветен ходатай за Израел, която всеки ден публикува изобилие от информация от Божия народ – политически новини, духовни насърчения, ръководи и групата „ Молитвени ходатаи за Израел“:
 
„За втора година град Пазарджик беше домакин на Господния празник Сукот или Шатроразпъване, което е записано в Левит 23 глава, стихове 34-44. На празника се бяха събрали много християни и евреи от цяла България, както и гости от Израел и други европейски държави. Това, което на мен най-много ми хареса:
1) Възможността, която Бог ми даде да помагам в украсяването на Шатрата. 
2) Да видя как Бог се прослави, отговаряйки на молитвите ни по време на Сукот. 
3) Радостта, преливаща в мен по време на веселието, което имахме между братя и сестри в украсената Шатра и по време на втория ден на Господния празник! Благодарна съм на Бог, че ме заведе отново там, за да бъда потопена в Неговото Свято присъствие и да мога да служа, както Той ме използва, за да прославя Неговото свято Име, на Господ Исус Христос!“
 
Вярвам, че към думите на Дори ще се присъединят и много други участници в празника – сега и следващата година... Ако Бог отново ни подари това благовремие и радост! 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg