Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-често използвани и погрешно разбирани библейски стихове

Main Pic
Публикувана: 06.11.2019
Автор: Шейн Пруит
Прочетена: 1662
Коментари: 0
Християните често неправилно разбират, неправилно цитират или злоупотребяват със стихове в Библията. Например, може да се обърнем към конкорданса, когато искаме да намерим стих на определена тема, да прочетем предложените, да намерим някой любим и след това да започнем да го цитираме!
 
Може да чуем как други използват погрешно дадени стихове, те ни звучат точно на място, така че ние също започваме да разпространяваме злоупотребата, без да отделяме време за изучаване на стиха в неговия предназначен от автора контекст.
 
Ето списък на 5-те най-употребявани и злоупотребявани библейски стихове:
 
Мога да сторя всичко чрез Христос, Който ми дава сили“ (Филипяни 4:13).
 
Извън контекста: Този стих няма нищо общо с успеха на баскетболен мач, свободно място в автобуса, спечелване на лотарията или сключването на бизнес сделка.
 
В контекста: Апостол Павел е под домашен арест в очакване на делото си, където може да бъде умъртвен, защото проповядва за Исусовото възкресение.
 
Въпреки това, вместо да бъде победен от злополучните обстоятелства, Павел използва тази възможност, за да научи младата църква във Филипи, че може да издържи всякакви обстоятелства - възходи и падения, защото има сила, която идва само от Христос. Тази свръхестествена сила да издържа във всички ситуации е винаги с Павел, защото Светият Христов Дух е винаги с него, дори в затвора.
 
„Защото където двама или трима са събрани в Мое име, АЗ Съм сред тях“ (Матей 18:20).
 
Извън контекста: Този стих обикновено се цитира като насърчение, когато има слабо посещаване на богослужение или като благословение по време на молитвена среща.
 
Всъщност, ако някой наистина иска да изопачи този стих, той може да го използва като оправдание за пропускане на църквата, за да се „поклоня” със семейството си у дома, докато телевизорът е включен и любимият футболен отбор играе на заден план.
 
В контекста: Този стих попада конкретно в контекста на църковната дисциплина и се занимава със съгрешилите вярващи. Смисълът е да бъде насърчение за църковните водачи по време на трудни моменти на конфронтация. Тогава Бог присъства с двама и трима свидетели, тъй като те са събрани с цел да поправят и възстановяват паднал брат или сестра.
 
"Защото Аз зная мислите, които имам за вас, мисли за добро, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда" (Еремия 29:11).
 
Извън контекста: Този стих обикновено се цитира като насърчение, когато някой е в труден момент. Ако го приемем като лично обещание, че Бог съществува, за да ни направи всички популярни, богати, здрави и много известни, това едва ли е приложимо.
 
В контекста: Това невероятно обещание е дадено не на отделна личност, а на група от хора - евреите, заточени във Вавилон. Бог обеща, че не се е отказал от Своя народ и че въпреки че нещата изглеждат ужасно, те все още имат бъдеще и надежда!
 
Така че, думата „проспериращ“ не се отнася до пари или материални благословения; тя касае физическото и духовно спасение на Божия народ. Красиво обещание е, че Бог не е отхвърлил Своя народ и че тяхното бъдеще и надежда са скрити само в Него. Обещанието е, че Той ще изпълни плановете си за Израел и че народът Му ще ги види в действие.
 
"Не съдете, за да не бъдете съдени" (Матей 7:1)
 
Извън контекста: Живеем в епоха, която цени толерантността повече от всичко, освен ако, разбира се, някой не е съгласен с нашите убеждения, начин на живот или мнения; тогава сме изключително нетърпими. Можем дори дори смело да викаме: „Само Бог може да ме съди!“ Това обаче не е библейското богословие.
 
В контекста: Този стих не е предупреждение срещу оценка на нечии действия или поведение. Всъщност на други места в Писанието ни се казва „ще ги познаете по техния плод“. Във Великата заповед ни се казва да „правим ученици“, което включва подпомагане на онези, които водят война срещу греха. Матей 7 обаче е предупреждение срещу себеправедността и лицемерието. Ако ще коригираме някого, тогава трябва да очакваме да се придържаме към същия стандарт. Ако съдим с агресия, тогава можем да очакваме да бъдем съдени с агресия.
 
"Мълчете и знайте, че Аз съм Бог. Ще се възвиша между народите, ще се възвиша на земята" (Псалм 46:10)
 
Извън контекста: Честно казано, най-разпространеното изкривяване на този стих, е, че се цитира само част от него и можете да го видите изписан или цитиран на много места, но само в неговата първа част.
 
В контекста: Ако искаме да сме коректни относно този стих,  всъщност трябва да го цитираме изцяло. Какво невероятно успокоение и напомняне да знаем, че Бог владее. Като Негови хора ние можем да се доверим на истината, че Той ще бъде превъзвишен над народите по цялата земя и няма нищо, което да спре Бог да изпълни волята Си.
 
Всичко, което Бог прави и казва, е умишлено. Всяка дума в Писанието е нарочно поставена в специфичния контекст, който Бог желае. Следователно трябва да сме внимателни със Словото Божие и да бъдем внимателни как цитираме това Слово!
 
„Цялото Писание е вдъхновено от Бога и е полезно за поучение, за изобличение, за поправяне и за обучение в правдата, за да може Божият човек да бъде усъвършенстван, подготвен за всяко добро дело“ (2 Тимотей 3:16-17).

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg