Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ангелите и техният пример

Main Pic
Публикувана: 07.11.2019
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 1277
Коментари: 0
Днес ще се спрем на три от най-важните неща, които правят ангелите, съгласно описаното за тях в Библията, което може да послужи като пример за нас.
 
1. Ангелите славят Бога (Псалм 148:1,2)
Днес сякаш е модерно човек сам да слави себе си. Да споделя своите успехи по един възвишен начин, с очакване да бъде одобрен и да му ръкопляскат. За хората от този свят, които не познават Бога, е напълно нормално да бъдат нарцистични. Но какво да кажем за хората, които казват, че вярват в Него? Могат ли те да славят себе си със своите духовни постижения? Разбира се, че могат. Но винаги прославата на Себето води и своите последици.
 
Господ е казал, че няма да даде Своята слава на никого. “Аз Съм Господ; това е Моето име; и не ще да дам славата Си на друг, нито хвалата Си на изваяни идоли” (Исая 42:8). Ние, вярващите понякога забравяме тези Божии думи и си позволяваме да приписваме на себе си дела, които Бог е извършил. Това е много опасно, понеже Господ никога няма да допусне някой да отнеме Неговата слава. Ангелите, които са разумни същества, осъзнават този факт и безпрекословно отдават слава само и единствено на Бога.
 
2. Ангелите се покланят на Бога (Евреи 1:6)
Господ е създал човека и вътре в него е заложил копнеж да се покланя. Това е трябвало да бъде нормалното отношение на човека към Бога. Обаче ние откриваме, че още в началото хората са започнали сами да си правят идоли. Те са принасяли жертви на кумири, които са нямали нищо общо с Твореца на всичко видимо и невидимо. Точно това пренебрежително отношение Го е разгневявало и Той ги е наказвал. Днес ситуацията не е по-различна. Хората се покланят на известни хора, на предмети, на животни и т.н. След като беше изкушаван, Христос казва на дявола, да Му се поклони: ”Махни се, Сатано, защото е писано: На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш” (Матей 4:10).
 
Ангелите осъзнават, че има само Един, Който е достоен за цялото поклонение и това е Бог. Ние, хората можем да се поучим, като четем в Библията за тяхното отношение на страхопочитание и покорство.
 
3. Ангелите служат на Бога (Откровение 22:9)
Защо Бог иска някой да Му служи? На първо място, това ни говори за осъзнаване на авторитета. Ангелите осъзнават, че Господ е над тях. Следователно е нормално да служат на Този, Който е над тях. Ние хората също сме призовани да служим на Бога, защото това е единственият начин да изразим своето зачитане на Неговия авторитет.  Но също така трябва да го правим и от сърце, а не от принуждение. Господ не иска да бъдем като някоя машина, която само изпълнява определени команди. Това, което Той очаква, е от любов да Му служим. Затова и ние сме предизвикани, когато вършим това, което Той желае, да го правим с пълна сериозност и отговорност. Господ заслужава, защото е Единственият достоен за това.
 
Ангелите, които не са създадени по Божий образ и подобие като нас; славят Бога, покланят Му се и Му служат. Дано и ние, които разглеждаме тази кратка статия, нека да правим същото, понеже за техния пример четем в Библията.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg