Вторник, 19.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Световният евангелски алианс събра хиляди християни в Индонезия

Main Pic
Публикувана: 08.11.2019
Автор: Влади Райчинов
Прочетена: 1910
Коментари: 0
Тази седмица, от 7 до 13 ноември, столицата на Индонезия е домакин на Общото събрание на Световния евангелски алианс (СЕА). Глобалното събитие в Джакарта е замислено с цел да подбуди обновена визия сред евангелската общност по земята, така че третото десетилетие на ХХ век да бъде белязано от фокус върху ученичеството и изграждането на нови водачи, както и адресиране на глобални проблеми и каузи. Основната тема на събитието е „Да дойде Твоето царство“. 
 
Домакин на общото събрание е красив комплекс с наименование Международен конферентен център „Сентул“, разположен на около петдесет километра южно от Джакарта. През първата вечер в просторната зала, способна да събере до единайсет хиляди души, имаше около 800 делегати от 92 евангелски алианса от цял свят, както и над 6000 местни вярващи от Индонезия. 
 
Преди единайсет години, през октомври 2008 г., СЕА проведе предишното си Общо събрание в гр. Патая, Тайланд, на което присъстваха около петстотин делегати от десетки държави. Д-р Джеф Тъниклиф, който по онова време беше международен директор към СЕА, тогава подчерта следното: „Нуждаем се от обновление на нашето историческо посвещение към характера на Благовестието и към отличителния ни облик като евангелски християни, убедени в авторитета на Писанието. Нашата мотивация и основа е именно посвещението ни към Свещеното писание.“ 
 
Днес, повече от десетилетие по-късно, участниците в Генералната асамблея на СЕА фокусират молитвите и дискусиите си, „за да подложат на нова преценка и ново посвещение самите себе си как изпълняваме Великото поръчение за нашето и за следващото поколение“. 
 
Основна част от асамблеята на СЕА през 2019 г. са груповите дискусии след всяка обща сесия. Общо осемдесет и пет маси, всяка с по седем-осем делегати от различни култури, са разположени в центъра на обширната аудитория. Те са предназначени единствено за международни участници, представляващи евангелски алианси на събранието. Около тях по трибуните са насядали хиляди местни вярващи, въодушевени от това, че родината и е домакин на толкова значимо глобално събитие. Предназначението на тази подредба е да насърчи международните делегати да използват максимално времето си за интерактивни дискусии във връзка с отделни измерения на основната тема – каква е нашата роля за градежа на Христовото царство и изпълнението на Неговото поръчение от Матей 28 глава.  
 
„Като общност нашето желание е заедно да чуваме Божия глас и да получаваме вдъхновение от Него – обявиха организаторите. – Стремежът ни е да вникваме в Божия призив и да го прегръщаме през този следващ сезон от живота на световния алианс.“ Именно по тази причина разположението на хората в дискусии около кръгли маси съдейства за взаимното опознаване, задълбоченото вникване в чуждата проблематика и съвместното размишление върху „холистичното ученичество, общата мисия сред по-младото поколение и междупоколенческото наставничество“. Дискусиите се провеждат след всяка от сутрешните сесии. 
 
Тук в Индонезия, на около 700 километра южно от земния екватор, следобедните ноемврийски температури варират между 32° and 37° по Целзий. Десетки бръмчащи мотопеди съпровождат с брауново движение уличния трафик, който тук е в лявата лента. Палми „Нипа“ и вишневи дръвчета „сакура“ проследяват крайбрежните линии и шосетата. Влажността на въздуха е особено висока и по тази причина делегатите от Северното полукълбо се налага да се преборват както с умората от дългите полети, така и с пролетните горещини. 
 
Населението на Индонезия е около 260 милиона души. Страната практически е един огромен архипелаг от около седемнайсет хиляди острова, най-известните от които сигурно са Суматра, Джава, Бали. Тук се говорят повече от 700 езика, разпределени между триста обособени етнически групи. Според преброяване от 2010 г. около 87 процента от жителите на страната са с мохамеданско изповедание, докато десет процента определят себе си като християни. 
 
През първата вечер събранието беше открито с националния химн на Индонезия. В уводното си слово председателят на Общността на индонезийските евангелски църкви и институции п-р д-р Рони Манданг емоционално изтъкна, че местните християни, които са религиозно малцинство в страната си, от дълго време вече се молят и викат към Бога за това събитие. Въодушевлението на няколко хиляди индонезийски християни неколкократно заглушаваше изказването му с възгласи и ръкопляскания. В очите на мнозина се виждаха сълзи. 
 
В онлайн приложението към събитието имаше и още едно обръщение от п-р Манданг, в което той описва как Индонезия се е превърнала в модел на мирно съжителство между различни изповедания: „С времето тук се е формирала споделена идентичност, дефинирана от общ език (наричан „бахаса“), етническо многообразие, религиозен плурализъм в едно предимно мюсюлманско общество, както и история на колониализъм и бунтове срещу него. Националното мото на Индонезия „Bhinneka Tunggal Ika” (букв. „мнозина, но едно“) артикулира разнообразието, което оформя облика на страната.“ 
 
За хвалебната настройка през първата вечер на събитието съдейства художествено изпълнение с рисуване върху пясък под съпровода на вдъхновяваща инструментална мелодия. Арт проектът проследи живота и изкупителното дело на Исус от яслата до кръста и възкресението. След това програмата избухна в ярък многоцветен спектакъл с фолклорен ансамбъл, традидиционни индонезийски песни и танци, както и специален видео филм, отзнаменуващ най-значимите културни и исторически места в страната домакин. Завладяваща хвалебна песен, приветстваща чуждестранните гости, изразяваше радостта и вълнението на индонезийските изпълнители: 
Усмивки от всяко племе ви приветстват! 
Красотата на културите ни е пред вас! 
Чудесата на земите ни са като отворена длан. 
Заповядайте! Индонезия ви посреща. 
Индонезия – земя на радост, мир и хармония.
Индонезия – земя на единство в многообразието. 
 
Мотивиращи думи пред събранието сподели генералният секретар на СЕА епископ Ефрем Тендеро: „Индонезия е страната с най-голямо мюсюлманско население в целия свят. Целенасочено подбрахме именно това място за провеждане на Генералната асамблея на СЕА, понеже Индонезия е съумяла да постигне хармонични отношения между местните изповедания. В същото време обаче църквата на Исус Христос тук е жива и расте!“ 
 
Основната тема на петдневната глобална конференция, продължи еп. Тендеро, е „да ни напомни, че трябва да се съсредоточим върху междупоколенческото, целенасочено и холистично ученичество, за да може Царството Божие да укрепва в този свят. От Ерусалим до Тимбукту именно евангелските вярващи са най-бързо растящата верска група по света през последните шейсет години. С дълбока признателност за Божиите дела нашето общо събрание цели да заздрави тази тенденция, разпространявайки Царството по лицето на земята.“ 
 
След неговото слово на сцената излезе п-р Реймонд Сватковски, заместник генерален секретар към СЕА. Преди да води събранието в молитва, той акцентира върху това, че настоящата генерална асамблея се провежда с чувство на трепетно очакване за идването на Божието царство. 
 
Основната проповед през първата вечер от конференцията бе изнесена от п-р д-р Нико Нджоторахарджо – индонезийски пастир и ръководител на Международния конферентен център „Сентул“. Той подчерта близката връзка в Матей 24:14 между достигането на Евангелието до всяко земно кътче и Второто идване на Месията. 
 
Празничната програма по откриването на конференцията завърши с молитва от другия заместник генерален секретар на Световния евангелски алианс Годфри Йогараджа. Той се застъпи „за сърдечно единство помежду ни, както и за дълбоко духовно убеждение у всички присъстващи да изпълняват Великото поръчение“. 
 
През втория ден конференцията премина в по-работен режим и в ограничен състав само за международните делегати. Денят започна с уводни думи от д-р Бамбанг Буджанто, генерален секретар на Азиатския евангелски алианс. Той очерта краеъгълните камъни на събитието – теми като изграждане на ясна визия за Божието царство; фокусиране върху поколенческата приемственост; усилия за подобряване на единството и съработничеството помежду ни; вдъхновяването на дръзновени нови водачи. В средата на конференцията е неделният ден, който е предназначен за ново калибриране на приоритетите ни и обновяване на връзката ни с Христос. 
 
Всяко от сутрешните библейски изучавания се ръководи от п-р К. Б. Самюел, съветник към сдружение Micah Global и бивш ръководител на Социалния фонд към Индийската евангелска общност. В първото си послание той акцентира върху факта, че един от основните белези на Божието царство е наличието на характер с чистота и святост. Фокусът на изследването му беше върху Захария 8 гл., откъдето той извлече няколко същностни белега на Царството: истина (3 ст.); етика и святост (3 ст.); състрадание към възрастните (4 ст.); грижа за малките (5 ст.) и др. 
 
През втората пленарна сесия еп. Ефрем Тендеро представи екипа си и направи преглед на дейността на Световния евангелски алианс през настоящия мандат. В състава на СЕА влизат 130 национални алианса, а съвместната глобална организация играе роля за укрепване на взаимоотношенията помежду им, за подкрепа на формирането на нови алианси (където липсват), за социална и правна защита на онеправдани, трафикирани или угнетявани хора; за представителност пред други глобални организации (като ООН) или религиозни институции. 
 
На два пъти епископ Тендеро спомена България като пример за ролята на СЕА: при протестите през есента на 2018 г. срещу подготвяните тогава изменения в Закона за вероизповеданията у нас; както и при ролята на еп. Николай Неделчев за диалога между СЕА и Православието по света. 
 
През другата сутрешна сесия лектор бе д-р Дженевив Джеймс от Южноафриканския университет. С изобличително послание, заимствано от Еремия 6:16, тя очерта няколко древни призива, валидни и за нашето поклонение: „Стани!“, „Погледни!“, „Попитай!“ и „Ходи!“ Темата ѝ бе със заглавие „Един нов сезон: Божието царство в съвременните градове“. Днес Бог очаква и от нас същите действия – да се спрем от задъханото ежедневие, да отворим очите си към неправдите наоколо, да задаваме въпроса как и къде Бог работи преди нас и накрая да тръгнем напред в служение. „Отец е изпратил Сина. Синът е изпратил Духа. А сега Духът изпраща нас“, заключи посланието си д-р Джеймс. 
 
През останалата част от втория ден конференцията се разпредели в работни семинари по десетки теми. Вечерното събрание пък беше посветено на въпроса за правенето на ученици като една от най-належащите задачи пред глобалната църква днес. Основен акцент по тази тема беше това, че ученичеството би следвало да бъде както „холистично“ (т.е. покриващо всички измерения на човешката личност), така и „междупоколенческо“ (т.е. предаващо щафетата от едно поколение към следващото). 
 
През оставащите дни до края на Общото събрание на СЕА се предвиждат още пленарни теми върху наставничеството; изграждането на нови водачи; установяването на съзнание за взаимна подкрепа, а не взаимно изместване между поколенията; предаването на духовната щафета. 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg