Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Откровението на Йоан - едно нестихващо предизвикателство

Main Pic
Публикувана: 17.11.2019
Автор: Ники Симеонов
Прочетена: 1683
Коментари: 0
Въведение
 
На български език думата  "откровение" преведена буквално от гръцки  е съставена от две части - глагола "апо", който означава "вдигам", "повдигам" и "калима" - покривало. Буквално откровение ( апокалипсис)  означава "правя явно и открито онова, което е било скрито до определен момент". Тази гръцка дума е употребявана много често в древногръцката литература и история от личности като Херодот, Платон, Плутарх и др. Апостол Павел също я употребява в своите послания всеки път, когато пише за второто идване на Христос.
 
Физическият автор на книгата е апостол Йоан, но неин вдъхновител е Самият Бог. Апостолът не представя свои собствени мисли и идеи, а записва само онова,  което е видял и чул директно от Бога. През 397 година на Вселенски църковен събор в град Картаген ( дн. Тунис) книгата Откровение официално е призната за боговдъхновена и включена като последна в Библията.
 
Книгата Откровение е написана по време на заточението на апостол Йоан на остров Патмос, който тогава е включен в пределите на Римската империя. Островът е разположен в Егейско море на 70 километра югозападно от град Ефес, дълъг е 15 километра и широк  - 8 километра. Той е бил използван като място за заточение на лица, противници на императорската власт. За да може те да бъдат откъснати напълно  от цивилизования свят спомага местоположението на острова. Той е бил трудно достъпен, слабо заселен и без почти никаква растителност. Когато апостолът е отведен на острова от римските власти през 95 г. сл. Хр. той съумява да използва своето изгнание, за да напише две от книгите на Библията - четвъртото Евангелие и Откровението. 
 
Основната тема на книгата Откровение е второто идване на Христос вече не като Спасител на грешните човеци, а като Върховен Съдия, Който ще разгледа  подробно всички дела на светиите, преди да им даде обещаната награда, ще осъди ‘’великата блудница’’ Вавилон, Сатана, лъжепророка, антихрист, народите, които са се поклонили на звяра и онези хора, приели на челото или на ръката си числото 666.
 
Откровението на апостол Йоан е написано поради две основни причини, които взаимно се допълват. От една страна книгата подробно описва бъдещи събития, които ще обхванат целия свят и ще предопределят съдбата на човечеството, а от друга страна,  е представен Христос в Неговото величие, сила и слава, като прославен Цар на Царете и Господ, Който владее над всичко и всички.
 
Книгата, написана от Йоан, определено има пророчески характер и е насочена към разкриване  на бъдещето на света. Друга характерна особеност на написаното послание  е неговата  символика. То съдържа много думи , които трябва да се разгледат чрез придаване  друго значение на думата в  търсене на нейния скрит смисъл.  Различните образи в книгата също представляват символни изображения, които не трябва да се възприемат абсолютно  буквално. Подобни символни елементи се съдържат и на отделни места в посланията до 7-те църкви. 
 
Следва продължение...
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg