Сряда, 21.10.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Затова и аз се старая да имам всякога непорочна съвест, и спрямо Бога, и спрямо човеците." Деяния 24:16

OnLine
RSS Facebook Twitter

За какво се молеше Господ Исус Христос?

Main Pic
Публикувана: 19.11.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 423
Коментари: 0
В нощта, когато беше арестуван, Исус събра Своите последователи в горната стая, а по-късно изля сърцето Си в молитва към Своя Отец. В молитвата, записана в Йоан 17, Той помоли за защитата на Своите последователи, за тяхното единство с другите вярващи, както и да познават близостта с Него и един с друг, както Той беше едно със Своя Баща.
 
В стих 11 Исус се моли: „Свети Отче, пази ги в Твоето име, името, което си ми дал, за да могат те да бъдат едно, както и ние сме едно“. По-късно, в стихове 20-21, Исус поясни, че не се моли само за Своите последователи, а за вас и мен, които един ден бихме повярвали в Него заради свидетелството.
 
Исус се моли: „Не се моля само за тези, но и за онези, които ще повярват в Мене чрез Твоето слово; всички те да бъдат едно; както Ти, Отче, си в Мен, и аз в Тебе, така и те да бъдат в Нас, така че светът да повярва, че Ти си Ме изпратил. "
 
Каква любов! Докато Исус се готвеше да отиде на Голгота, Той мислеше за теб и мен в Своите молитви. Искате ли да имате такива близки отношения с Бога, каквито Исус имаше? Искате ли да бъдете толкова единни с другите вярващи, колкото Исус беше със Своя Баща? Исусовата молитва ни казва, че трябва да изпитаме такова общение и единство. Това е едно от нещата, за които Той умря.
 
Исус се молеше за Божията воля, дори когато това означаваше да се пожертва заради нас. Случва ли ви се трудно да разбирате Божиите истини? Или си мислите, че Исус не е знаел какво е да си човек? Ако минавате през труден момент, каквото и да е той, спомнете си, че Исус се е справил с чувства, далеч по-болезнени от вашите, Той не само беше измъчван и убит заради послушанието към Бога, но тръгна към кръста с желание да приеме волята на Бога. В Лука 22:42 Исус показа Своята човечност повече от всеки друг момент, когато се молеше в Гетсиманската градина с кръв, пот и сълзи: „Отче, ако желаеш, махни тази чаша от Мен; но не Моята воля, а Твоята да бъде“. Исус ясно се бори с това, което ще се случи с Него в следващите няколко часа и в следващия ден. Трима от най-близките му приятели, които той помоли за молитвена подкрепа, не можаха да останат будни, за да се молят с Него, макар че Христос на два пъти прекъсна молитвата си, за да ги помоли да продължат да се молят за Него. Постоянството на Исус в молитва до кръв, ни показва, че Той се бори с мисълта за своята предстояща смърт. И все пак, в крайна сметка Той искаше да изпълни Божията воля, а не Своята.
 
Исусовата молитва беше прекрасен пример за Неговото послушание до смърт, тъй като Той търсеше Божията слава, независимо от последствията за Него. Неговата борба в молитвата тази нощ в Градината е доказателство, че имаме първосвещеник, който може да съчувства на нашите слабости, изкушения и борби (Евреи 4:15-16) и затова можем да се приближим до Него с увереност, когато имаме нужда. Исусовата молитва в Градината ни показа, че и той е преживял всичко, което ще преживеем, когато става въпрос за изпитанията на този живот. Той също ни показа как да оставим собствения си комфорт и да се предадем от все сърце и доверчиво в ръцете на своя Баща. Какъв перфектен пример за постоянно доверие в Неговия всезнаещ, всемогъщ, всемилостив Небесен Отец. 
 
Исус се моли за прошка на онези, които са причинили страданието Му.
Исус произнесе силна молитва от кръста, която е пример за нас, когато мразим враговете си и желаем зло на онези, които ни преследват. В Лука 23:34 Исус се моли: „Отче, прости им; защото те не знаят какво правят.” Ето, ние виждаме една от най-красивите картини на Божията благодат, когато Исус помоли Своя Отец да прости на хората, които се подиграваха с Него, заплюваха Го и Го убиха.
 
Тази молитва на Исус не само олицетворява думите в Матей 5:44: „Да обичате враговете си и да се молите за онези, които ви преследват“, но разбива нашите теории, че ние сме длъжни да простим на някой, който покаже угризение за своите действия и молби нашата прошка.
 
Със сигурност Исус знаеше за онези, които в крайна сметка ще се покаят за стореното през този ден. Може би някои са били сред 3000-те, които са били „пронизани в сърцето“ 50 дни по-късно, когато Петър проповядва проповедта си на Петдесетница  (Деяния 2:36- 42).
 
Независимо от резултата, Исус показа съвършен пример на безусловната благодат, когато тя не беше нито заслужена, нито поискана. Всъщност Той се молеше за онези, които Му причиняваха болка в момент на най-страшно страдание, и ни даде прекрасен пример да се молим не само за онези, които ни преследват, но и да им прощаваме сред страданията, които могат да ни причинят.
 
Господи Исусе, благодаря Ти, че ми показа, че е възможно да прощавам на другите, въпреки злите им дела към мен. Ти не чакаше извинение. Сърцето ти копнееше онези, които са създадени от Твоя Отец да Те познаят. Благодаря Ти, че остана на озни кръст, въпреки страданията и извърши върховния акт на прошка, когато дори не Те познавах (Римляни 5: 8). Помогни ми да простя на другите с такава благодат и  милост, както го направи и Ти. Амин.
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg