Събота, 08.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Даде храна на ония, които Му се боят; Винаги ще помни завета Си." Псалм 111:5

OnLine
RSS Facebook Twitter

Турските власти превръщат християнска църква в джамия

Main Pic
Публикувана: 30.11.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 611
Коментари: 0
Турските власти са одобрили превръщането на историческа гръцка православна църква в място за ислямско поклонение.
 
Църквата „Чора” от византийската епоха първоначално е построена в началото на IV век като манастирски комплекс извън стените на Константинопол. По-късно е превърната в джамия след османското нашествие в Константинопол.
 
През 1945 г. църквата е реставрирана и запазена като „музей Чора“. Въпреки че църквата е символ на християнството, по-късно е заведено дело от Асоциацията за исторически артефакти и околна среда, с доводите, че сградата е била джамия.
 
Неотдавнашното решение на Държавния съвет на Турция подкрепя това убеждение и разчиства пътя за превръщането на сградата във функционираща джамия.
 
Университетът Принстън описва историята на църквата и нейното религиозно значение: „Църквата е втората по известност след „Света София“ сред византийските църкви в Истанбул. Тя привлича много внимание заради богатите си мозайки и стенописи. Първоначалната сграда е построена през 534 г. по времето на Юстиниан. През XI и XII век е възстановена. Сградата оцелява при голямото земетресение от 1296 г. и по-късно в превърната в джамия през 1511 г., след като турците превземат Константинопол. От 1948 г. сградата е музей и популярна туристическа атракция." 
 
През март тази година турският президент Реджеп Ердоган заяви, че емблематичната катедрала „Света София“, която също се ползва като музей, ще бъде преобразувана в място на ислямско поклонение. 
 
Мнозина смятат, че това последно съобщение ще ускори процеса на превръщането на „Света София“ в действаща джамия.
 
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg