Събота, 23.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;" Филипяни 4:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

Трябва ли християните да изглеждат съблазнително?

Main Pic
Публикувана: 07.12.2019
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 671
Коментари: 0
Преди да започнем да търсим отговор на въпроса, който е зададен в заглавието, може би трябва да отговорим на един друг. Какво означава да бъдеш "секси"? Думата “секси” е производна на думата "секс". Не можем да я намерим в тълковния речник, защото се използва в разговорната реч и ние я разбираме като "предизвикателно облекло" или "съблазнително поведение".

От Библията научаваме, че Бог е Този, Който е създал секса единствено в рамките на семейството. Ние нямаме право да се държим предизвикателно и да съблазняваме някого извън него. Тогава какви могат да бъдат причините някои хора да се държат по този предизвикателен начин? Със сигурност някои се обличат така, не е за да бъдат харесани, понеже човек може да се облече така, че да не е "секси" и пак да бъде харесан. По-скоро причината е да бъдат пожелани. Много е тънка границата между това да искаш да бъдеш харесан и да бъдеш пожелан. Станало е модерно все повече хората да се обличат по начин, изкушаващ противоположния пол. В интернет пространството можем да видим как дори хора, които наричат себе си християни, се снимат с облекло, което цели да подчертае физическите им дадености. Други се снимат почти без облекло, за да могат да видят красивото им тяло.
 
И тук идваме до въпроса: "Това въобще какво общо има с християнството?" В миналото нещата са били различни и не е имало такова разкрепостено поведение. Днес въпросът е кой въобще говори за благоприличие и как християните разбират тази дума? Хората, които оправдават себе си за оскъдното облекло, почти винаги се защитават с думите, че и другите го правят. Но кой въобще говори за подобен тип дрехи? Нима всички християни се обличат така? В различните нации и култури винаги е имало някакви граници на благоприличие. Вярвам, че така трябва да бъде и при нас, християните.
 
Можем да си спомним историята за Адам и Ева, които след като съгрешиха, осъзнаха, че са голи и от срам се скриха, като съшиха смокинови препаски. Днес хората в света не се срамуват от показността на своята голота. Те я приемат за нещо естествено и нормално. Това е и причината, поради която се правят дрехи,  които целят все повече и повече да разкриват човешката голота. Но това трябва ли да бъде нормално и за нас, християните?
 
“Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото идва съблазънта” (Мат. 18:7).
 
Какво да кажем за съблазънта, която е навсякъде около нас? Например, в телевизията, интернет пространството, киното и т.н. Колко страшни са думите на Христос към хората, които стават причина другият да бъде подтикнат към грях. Според Него за такъв човек е по-добре да окачи на врата си  воденичен камък и да потъне в морските дълбочини. Веднага онези, които се обличат "секси", могат да кажат, че проблемът не е техен. Другият, който ги гледа и ги пожелава, е този, който има проблем. Тук въпросът е много по-сериозен: Обичаш ли ближния си, както Христос го е обикнал? Защото онзи, който обича ближния, не би го съблазнил, понеже не би трябвало да е повлиян от пошлите стандарти на този свят. 
 
Затова ние трябва да правим разлика между човека, който е “ново създание в Христос” и другите, които въобще не познават Божия Син. Истински новороденият човек не само, че е воден от Божия Дух, но той зачита Божието слово като авторитет в своя живот. В християнството има норми, които виждаме, че са наложени от Бога. Добре да кажем, че понеже всички имаме съвест, ние знаем кое е правилното. Друг е въпросът дали го живеем.
 
 От значение ли е с какви дрехи се обличат християните и какво поведение имат?
 
“Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били купени с цена; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии” (1 Кор. 6:19,20).
 
Възможно ли е един християнин, в когото обитава Святият Дух, да изглежда съблазнително, сексапилно? Нещата не опират просто до нашата свобода и модни вкусове. Ако ние сме повярвали в Христос и Той е наш спасител, то това означава, че принадлежим на Него. Там на Голгота Той заплати със Своята свята кръв за нашите грехове, не за да живеем днес същия живот както преди, а вече променени от Него да живеем за Божия слава. Разликата е огромна и погледната от този ъгъл, темата, която разглеждаме, изглежда абсурдна. Не е възможно истинският християнин да изглежда предизвикателно и да се държи фриволно. След като телата ни са храм на Бога, то трябва ли да бъдем "секси"? Ние имаме вече длъжност към Христос и тя е да прославим Бога с телата си и душите си, защото принадлежат на Него.
 
За хората, които никога не са познали Христос и в чиито сърца Той не живее, е нормално да не спазват каквито и да е християнски ценности и морал, да се обличат, както си искат. А ние като християни не бива да правим компромис с това.
 
Светът може да диктува модните тенденции, но това не означава, че ние трябва сляпо да му подражаваме. Всичко се върти около въпроса дали човек обича Бога и иска да прилича на Него? За такива хора, въпросът как да изглеждат "секси" въобще не съществува. Истински вярващият човек не дава повод за съблазън в нищо.
 
“Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение” (2 Коринтяни 6:3).
 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg