Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо в Битие Бог говори за Себе Си в множествено число?

Main Pic
Публикувана: 11.12.2019
Автор: Хоуп Белинджър
Прочетена: 2788
Коментари: 0
Като християни ние вярваме в един Бог. Защо обаче Бог говори за Себе Си в множествено число в стихове като Битие 1:26 и Битие 3:22? Някои еврейски коментатори предполагат, че когато Бог каза: „Да направим човека по наш образ“, Той има предвид ангелите, но това едва ли е така в този разказ.
 
Освен това в Битие 1:26 и Битие 3:22 Бог използва името „Елохим“. Това е името на Бога в множествено число. В единствено число еврейската дума за Бога е „Ел“. И така, ако нашият Бог е един (Второзаконие 6:4), как да разбираме това? Защо един-единствен Бог би говорил за Себе Си в множествено число? И какво означава това за нас днес?
 
В началото беше Троицата
Още в първата глава на Библията виждаме Троицата в действие. Под Троица имаме предвид, че въпреки че нашият Бог е един, три лица съставят Божеството: Бог Отец (Матей 6:26), Бог Син (Йоан 3:16) и Бог Свети Дух (Йоан 14:16).
 
Въпреки че никъде не срещаме термина „Троица” в Писанието, Библията изяснява, че Бог е три в едно. В продължение на две столетия църковните отци се опитват да формулират по разбираем начин как Бог може да бъде три в едно.
 
От човешка гледна точка, ние никога не можем да разберем напълно природата на всемогъщия, вездесъщия и всезнаещия Бог. Неговите пътища не са нашите (Исая 55:8-9). Помислете само. Ако Бог говори за Себе Си в множествено число, то Бог не е самотен. Следователно, когато е сътворявал света, Той го е направил в израз на Своята любов, а не от необходимост да успокоява скуката си или самотата си.
 
Значение за християните днес. Защо трябва да познаваме природата на Бога?
 
Първо, Бог иска да има връзка с нас (Римляни 5:8). Всеки път, когато искаме да укрепим една връзка, трябва да научим повече за другия човек. Познаването на Божията природа може да засили нашето разбиране за Него и връзката ни с Него.
 
Второ, можем да съзрем евангелската нишка още в самото начало. Бог Отец, Син и Дух участваха във всяка част от историята на човечеството, дори в творението (Битие 1:2). И всички личности от Троицата и до днес са активни в нашия живот. Бог Отец не е спрял да работи след Стария Завет, а Бог Син не е спрял да се застъпва за нас след възнесението. Бог Свети Дух не е започнал работата си на Петдесетница. Бог е бил активен в началото, продължава да действа и така през цялата вечност.
 
Трето, ние имаме Бог, който ни е създал като акт на любов. Бог не се нуждае от нас, но реши, че светът може да използва по малко от всеки от нас. Колко удивително е, че имаме Бог, който не зависи от нас, но въпреки това иска да има връзка с всеки човек! 
 
Източник: Christianity Today
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg