Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кой е архангел Гавраил и каква е неговата роля?

Main Pic
Публикувана: 16.12.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2479
Коментари: 0
В цялата Библия Бог изпраща пратеници от Негово име, за да предаде Слово или послание на Божия народ. Съобщенията може да идват под формата на сън или видение, но понякога се предават чрез aнгел Господен. Ангел Гавраил се споменава в Библията многократно и всички събития с негово участие променят хода на историята в съответствие с изпълнението на Божията воля в света. 
 
Гавраил се явява на Данаил
За първи път Гавраил се споменава в Библията в книгата на Данаил. Данаил се молеше с голям плам за Господния народ. Данаил получаваше видения от Господа, много от които не разбираше напълно и тогава се появи Гавраил, за да предаде смисъла на Божието послание.
 
Гавраил не само предаваше послания от Господа, но и тълкуваше неразбираемите за Данаил неща в пророчествата, които бяха свързани с Христос и бъдещето.
 
 Гавраил се явява на Захария
В Новия завет четем как архангел Гавраил се явява на Захария в храма, за да обяви вестта за раждането на Йоан Кръстител, който трябваше да подготви пътя на Месията, Господ Исус Христос. Когато Захарий попита как ще стане това, ангелът отговори: „Аз съм Гавраил, който стои пред Бога; и съм изпратен да ти говоря и да ти благовестя това“.
 
Гавраил пояснява, че е изпратен от Господа и му е позволено да стои в присъствието на Всевишния Бог, за да предаде послание на радост и надежда. Ролята на Йоан Кръстител в Божието царство и ролята му да приготви пътя на братовчед си беше жизненоважна, така че посланието към баща му, Захария, също беше жизненоважно.
 
Гавраил се явява на Мария
Гавраил се споменава за последен път, когато е изпратен да говори с Мария. Мария беше младо еврейско момиче, което беше сгодено, но беше девствена. Гавраил е споменат в Лука 1:26, няколко месеца, след като се яви на Захария, за да разкрие на Мария, че тя е избрана да носи Спасителя на света. Той ѝ каза, ще именно тя участва в изпълнение на обещанията, дадени  стотици години преди Спасителят да бъде заченат от девица.
 
И в трите случая хората, които Гавраил посещава, в началото са уплашено, но той не само носи послания за надежда, но и идва с мир и утеха. В Лука 1:29 той успокоява Мария, като казва: „Не бой се, Мария; ти намери благодат пред Бога.“ 
 
Захарий също се уплаши, но Гавраил усети страха му и се постара да му обясни, че посланието му е оптимистично: „Не се страхувай, Захарий; твоята молитва е чута.”
 
Данаил също получава уверение, че е изключително ценен служител за Бога. Ясно е, че Гавраил не само идва да донесе новини, но и да поясни, че онези, които са получили новината, са избрани, обичани и ценни за Господа.
 
Във всички случаи, когато Гавраил идваше при някой Божий служител, той трябваше да предаде пророчество или обещание, и в крайна сметка посланията му имаха за цел да изявят Месията Христос. В Книгата на Данаил има пророчества за това какво предстои в близко бъдеще за Божия народ, но също така и обещание за това, което има да стане в далечното бъдеще, отново свързано с Христос.
 
Посланието на Гавраил към Захария е да предаде обещанието, че синът му Йоан ще бъде предтеча на Месията. Йоан Кръстител по-късно е този, който ще кръсти Исус и дори в утробата, ни се казва, че той разпозна Спасителя на света и се радваше да Го хвали (Лука 1:41). Мария получава обещанието, че детето, което скоро ще роди, всъщност е дългоочаквания Месия.
 
Гавраил е пратеник на надеждата, който насочва към Исус и всички обещания, дадени от Него, се изпълняват.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg