Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Отношението към чужденците - признак за зрялост или...?

Main Pic
Публикувана: 17.12.2019
Автор: Таня Петрова
Прочетена: 992
Коментари: 0
Според данните от статистическите изследвания в България броят на чужденците се е увеличил от 36 265 през 2008 г. до 85 895 през 2018 г. Това е в пъти по-малко от броя на чужденците, например, в друга страна, близка по население като Чехия, където броят на чуждите граждани е станал 515 422 през 2018 г. в сравнение с 347 649 през 2008 година.
 
През тази година (2019) след проведено изследване на Expat Insider България се нарежда на 11-о място от 64 страни по света. В проучване на Дойче веле преди 10 години се казва, че 8%  от чужденците в България чувстват разлика в отношението към тях, 30% рядко виждат разлика, а 50 % не намират разлика.
 
Определено българите сме известни със своята гостоприемност и въпреки икономическите причини, които създават повече проблеми за отвореност към гости или чужденци, българите оставаме сред толерантните народи на Европа, за разлика от Италия или Гърция, които са с по-добри икономики.
 
Но днес, 18 декември е Международният ден на мигрантите и е добре да се обърнем към Св. Писание и да погледнем какво ни се казва на страниците на Библията. Новият библейски речник говори за различни категории хора - от една страна, чужденецът, който е външен човек, непринадлежащ към общността, от друга страна е пришълецът, който се е заселил и вече не пребивава временно, а постоянно.
 
Не е случайна честотата на употребата на думата за “пришълци” за израилтяните и след това и за онези, заселени сред тях (Изход 22:21; 23:9; Лев. 19:33-34), защото първо Авраам излиза от родината си и тръгва, покорен на видението от Бога. Той живее като чужденец в Харан, в Ханаан, в Египет и обратно в Ханаан, къде се заселва окончателно по Божието обещание. Бог Яхве е защитник на слабите, на онези, които нямат близки. В това число са и чужденците след Изхода от Египет и имаме доста изрични текстове в старозаветния Закон, например:
 
Левит 19:34: “… чужденецът, който се е заселил при вас, да ви бъде като ваш местен и да го обичаш като себе си; защото и вие бяхте чужденци в Египетската земя. Аз съм Господ, вашият Бог.” 
  
Сам Исус Христос като малко бебе се наложи да живее със семейството си в Египет, извън родината Си, защото имаше сложна политическа ситуация с цар Ирод Велики в древна Юдея и Галилея. Неслучайно евангелист Матей използва цитат от книгата на пророк Осия 11:1: “от Египет повиках сина Си” в Матей 2:13-15:
 
"А след като си отидоха, ето, ангел от Господа се явява насън на Йосиф и казва: Стани, вземи Детето и майка Му и бягай в Египет, и остани там, докато ти кажа, защото Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби. 14 И така, той стана, взе Детето и майка Му през нощта и отиде в Египет,15 където остана до смъртта на Ирод, за да се сбъдне изреченото от Господа чрез пророка, който казва: „От Египет повиках Сина Си.“
 
Църквата е онази, която следва да формира добро отношение към чужденците, за техните политически права, зачитане на човешката личност (да не се дискриминира и упражнява насилие), социална грижа, показване на превъзходството на Христовата любов и мъдростта на Бога чрез Църквата (виж Еф. 3:10). 
 
Това нейно отношение е признак за нейната зрялост в очите на невярващите, които внимателно следят за поведението на християните и отлично знаят какво трябва да бъде тяхното отношение към онеправданите с оглед на библейските принципи.
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg