Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво знаете за Рождествената звезда?

Main Pic
Публикувана: 18.12.2019
Автор: д-р Роджър Бариър
Прочетена: 1348
Коментари: 0
Много хора си задават въпроса: Какво знаем за звездата, изгряла преди Рождество Христово?
 
Някои предполагат, че става дума за Халеевата комета, преминала над земята през 11 г. пр. Хр. Повечето учени датират Исусовото раждане около 4 г. пр.Христос, въз основа на факта, че император Август е починал през 4 г. пр. Хр., а знаем, че е жив, когато Исус се е родил. 
 
Други предполагат, че става дума за метеор или падаща звезда. Коледната звезда обаче свети доста време. Метеорите и падащите звезди се задържат само моменти в атмосферата. Те светят твърде за кратко, за да отговарят на условията за Коледната звезда. 
 
Трети смятат, че става дума за звездата, известна като „Супернова“ или избухваща звезда. Суперновите са изключително блестящи и предизвикват изблик на радиация, който често за кратко засенчва цяла галактика, преди да избледнее от гледката за няколко седмици или месеци. Появата на свръхнова лесно би се интерпретирало от мъдреците като белег за раждането на велик цар според техните вавилонски религиозни вярвания. Въпреки това, свръхновите са неподвижни на мястото си в небето. Те не се движат като Коледната звезда.
 
Други са на мнение, че звездата се е получила вследствие сливане на Сатурн, Юпитер и Марс, при което и трите планети са се виждали от земята, сякаш са в една линия. Сливане на тези три планети се случва на всеки 800 години. Този феномен също би бил изтълкуван от мъдреците като знак за раждането на велик цар. Такова сливане е станало през 67 г. пр. Хр., което е твърде рано, за да сигнализира за раждането на Исус.
 
Трудно ми е да повярвам, че това действително е било звезда. Тя служи като пътеводител за мъдреците, за да ги доведе до Исус, след което изчезва. Склонен съм да вярвам, че „коледната звезда“ е някакво чудно светило, появило се в небето, нещо подобно на огнения стълб, който води Израел в пустинята!
 
Сега, нека да премина към приложение. Какво можем да научим от историята със звездата?
 
Мъдреците казаха: „Видяхме Неговата звезда.“ Звездата принадлежеше на Исус. Верният християнин, подобно на звездата, принадлежи на Исус. Всеки лъч в тази звезда, сочи към Исус. Това беше Неговата звезда. Добре е да забравим за себе си и да отразяваме личността на Христос, така че всяко наше действие да отразява Христос.
 
Може да си много малка звезда, мигаща за Исус. Колкото и слаба да е вашата светлина, нека е ясно, че сте Неговата звезда. Така че дори хората да се чудят какви сте, никога да не се чудят на Кого принадлежите и Кого следвате.
 
Тази звезда доведе хората при Исус
Звездата, която води хората към Исус, трябва винаги да е близо до Него. Душите са много по-склонни да отидат при Христос, водени чрез пример, отколкото водени от увещание.
 
Не е малко да светиш за Исус. Но е чудесно да водиш хората към Исус. Нашата мисия не е пълна, докато не ги изправим лице в лице с живия Христос.
 
Звездата, която Бог използва, спря пред мястото, където се намираше Исус. Коледната звезда доведе мъдреците при Исус. Тогава тя стоеше неподвижно там, където беше Исус.
 
Тези дни в теологическото небе има някои забележителни звезди. Те твърдят, че водят хората към Христос; обаче те продължават да добавят неща към Библията и / или Евангелието. Други твърдят, че водят до Христос и спират, преди да стигнат чак до Него.
 
Когато звездата дойде там, където беше Исус, тя застана неподвижно. Така трябва нашите умове да се съсредоточат и фокусират върху Исус. Никога нито за миг не вярвайте в идеята, че се нуждаете от по-либерална философия или по-дълбока духовност, отколкото тези, които имате в Христос.
 
Ще сторим добре, ако живеем така, че поведението ни да напомня на хората за Христос. Така когато в крайна сметка си отидем от тази земя, хората ще продължават да си спомнят за нас и ще бъдат насочени към мястото, където Спасителят може да бъде намерен.
 
Това са някои от уроците, които можем да научим от Коледната звезда.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg