Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Готови ли сме за саможертва?

Main Pic
Публикувана: 22.12.2019
Автор: п-р Живко Тончев
Прочетена: 1028
Коментари: 0
Библейските герои Седрах, Мисах и Авденаго отказаха да се поклонят на златния идол, издигнат от Навохудоносор, дори когато царят милостиво им даде втори шанс. С това си категорично решение те ясно заявиха, че са готови да умрат, но да се покланят само на Всевишния Бог. Трябваше ли така лекомислено да загинат? Бяха още толкова млади, а вече издигнати управители във Вавилонската област. Живееха си задоволен, сигурен, бляскав живот. Струваше ли си само за някакъв си поклон да загубят всичко. Можеше да се поклонят, но щяха да си знаят, че вярват във Всевишния, Създателят на вселената. Какво пък толкова? Важно е какво им е в сърцето! 
 
Да, ама не! За тях Бог беше най-важният и за нищо на света не биха почитали някой друг, дори с цената на живота си. Няколко стотин години по-късно християните са били изправени пред същия избор - ако кажат ,,Императорът е бог” - ще се радват на живота. Само че те вярват и изповядват, че ,,Исус е Господ”. И днес има мъченици за вярата в някои страни, които жертват най-скъпото - живота си, но не се покланят на други богове. 
 
Готови ли сме за саможертва днес? Бихме ли отишли на богослужение, ако знаехме, че може да има бомбен атентат? Или защо да се събираме с много хора, когато е много вероятно да хванем някой вирус? Пък и една неделя сутрин имаме да се наспим, особено ако сме сърфирали в социалните мрежи до малките часове. Друг ще каже: "И без това хвалението не е в моя стил, и жертвата ми на хваление ще бъде със затворена уста." Или: "Този десятък пък е старозаветна работа. Защо да даваме на църквата от и без това ниските си доходи?" 
 
По Рождество, Великден и въобще по празниците се събират няколко дни за почивки, а празничната служба е точно по средата. На толкова служби сме ходили, че можем да пропуснем празничните и да отскочим до Турция, например. Нали Бог иска да имаме изобилен живот? Както и пеем, че Бог планините ще премести, стените ще събори, за да стигне до МЕН. Аз съм толкова уникален и способен, че ако се жертвам, ще бъде загуба за човечеството. 
 
Но да оставим иронията настрани и да се замислим за Христовите думи: ,,Който се опитва да спечели живота си, ще го изгуби; но който загуби живота си заради Мен, ще го спечели” (Матей 10:39, съвр.пр.). 
 
Ще последваме ли примера на саможертва, оставен от Господ Исус Христос? 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg