Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ханука, чудото с маслото и Месията

Main Pic
Публикувана: 28.12.2019
Автор: п-р Анатолий Ангелов
Прочетена: 1490
Коментари: 0
В предишната статия научихме за значението на празника "Ханука" и неговата предистория. Днес ще разкажем за Чудото с преумножаването на маслото или осемдневното Чудо на светлините.
 
Когато храмът вече бил осветен и били готови да запалят светилника в него, успели да намерят една друза или малко съдче за съхранение на олио или миро, което щяло да им стигне само за един ден. Съгласно еврейската традиция се твърди, че е имало ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. 
 
За това напомнят осемте свещи в светилника, посветен на Ханука. Поставяйки вярата си в Словото на Господа, евреите запалили свещника и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори по свръхестествен начин през всичките осем дни, без да угасва, докато свещениците можели да приготвят още ново масло.
 
На този празник, в продължение на 8 дни, всяка вечер, върху свещник с 8+1 разклонения, наречен Ханукия, се запалва по една нова свещ, като първият ден се пали една, на втория ден – 2, а на 8-мия – 8 свещи. 
 
Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. По средата на този свещник обаче има една по-високо издигната свещ, която се нарича ШАМАШ, което в превод означава "слуга, служител". Тя винаги се пали първа и от нея се запалват всички останали.  
 
Този ШАМАШ  е Символ на Месията - Господ Исус Христос, Който казва: "Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи и да даде живота Си откуп за мнозина ” (Матей 20 : 28). 
 
В Божието Слово Господ Исус Христос е представен като : Божий слуга или служител, за което четем в Исая 42:1: "Ето Моят Служител, Когото подкрепям ....... ”   и още ........"Праведният Ми Слуга / Служител / ще оправдае мнозина чрез знанието   им за Него ” (Ис. 53 : 11). 
 
А в Новия завет четем: "Но се отказа от всичко, като взе на Себе Си образ на слуга и стана подобен на човеците" (Филипяни 2 : 7) и още "И така, ако Аз, Господ и Учител, ви умих краката, то и вие сте длъжни един на друг да си миете краката, защото ви дадох пример да правите и вие, както Аз направих на вас" (Йоан 13 : 14 - 15).
 
В действителност Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на Свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Свещникът по случай Ханука не е идентичен с така наречената Менора, тъй като Менора има само 7 свещи. Свещникът за Ханука се състои от 9 свещи и се нарича "Ханукия". 
 
Това е  осемдневното Чудо на светлините, празнувано от евреите през всички години до днес като "Празник на освещението на храма" или "Празникът Ханука". Бог извършва чудо като преумножава маслото и то стигнало за цели 8 дни! Светилникът горял непрестанно 8 дни, макар в него да не било доливано масло.
 
Връзката на Ханука с Господ Исус Христос
 
Господ Исус Христос дойде на земята, за да освети Себе Си, така че  да бъдем Осветени и ние чрез Него, тоест, чрез Истината.  
  • Но Той говореше за храма на тялото Си, Йоан 2 : 21.                       
  • И заради тях Аз освещавам Себе Си, за да бъдат и те осветени чрез истината, Йоан 17:19          
  • Освети ги чрез истината ; Твоето слово е истина, Йоан 17 : 17.                             

Господ Исус Христос дойде да очисти и освети нашия живот, нашите дух, душа и тяло, нашия храм, като ни направи да бъдем Храм на Светия Дух и на Бога.  

  • Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога ? И вие не сте свои си  (1 Коринтяни 6 : 19).
  • И какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сте храм на  живия Бог, както каза Бог: Ще се заселя между тях и между тях ще ходя ; и ще им бъда Бог, и те ще бъдат Мой народ" (2 Коринтяни 6:16;  Изход 29 : 45;  Левит 26 : 12;  Еремия 31 : 33 и 32 : 38; Езекиил 11 : 20 и 36 : 28 и 37 : 26). 
Неприятелят и противникът на човешките души, дяволът и Сатана, духът на Антихриста в лицето на гръко-сирийския цар Антиох IV Епифан идва да ограби и оскверни Божия народ и да наложи забрани за провеждане на службите в Божия дом, Неговата църква  и поклонението към истинския Бог. 
 
Идва да се противопостави на Божието учение и заповеди. 
 
Идва да прокара езичеството и идолопоклонството всред Божия народ. 
 
Идва да издигне себе си в поклонение на бог в живота на хората.  
 
"Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби. Аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно" (Йоан 10 : 10). 
 
Както през управлението си Антиох IV Епифан забранява юдаизма, така и днес неприятелят с духа на Антихриста  налага антисемитизъм, антиционизъм и омраза против Израел. 
 
Днес Бог желае да подбуди сърцата на вярващите, да се изправят и да действат с вяра както Макавеевите брата. Да бъдат като Духовни чукове, защото чукът е символ на Божието слово. То строшава и разбива скалите и препятствията в делата на дявола. Да победим в името на Исус Христос, нашия Господ.
 
"И кой побеждава света, ако не е този, който вярва, че Исус е Божият Син?" ( 1 Йоан 5 : 5 ).
 
"Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава. Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола" (1 Йоан 3 : 8). 
 
Така и нашият Господ Исус Христос, дойде като светлина в света и ни даде масло; Светият Дух да гори като огън в сърцата ни, и да има светлина в сивота ни. Господ Исус Христос е светлината на света и Неговото Слово е огън в сърцата ни.
  • Аз дойдох като Светлина в Света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мен  ( Йоан 12: 46 ). 
  • Тогава Исус отново им говори : Аз Съм Светлината на света ; който Ме следва, няма да ходи в Тъмнината, но ще има Светлината на Живота  (Йоан 8 : 12).
  • Твоето Слово е Светилник за краката ми и Виделина / Светлина / на пътеката ми ”  (Псалм 119 : 105). 
Призивът на Господ Исус Христос чрез празника Ханука
Имайте масло в сърцата си, тоест, в светилниците си! Преумножавайте маслото (Матей 25 : 1 – 13).
 
Скъпи братя и сестри, нашият Господ Исус Христос идва да прогони  неприятеля и противника Сатана. Да очисти и освети Божия Дом, Неговата църква. Господ Исус Христос да извърши чудеса като преумножи маслото в сърцата ни, а Светият Дух е маслото в сърцата ни, за да горят нашите светилници непрестанно, и да не угасват, за да бъдем светлина в този свят и Божии помазаници чрез Господ Исус Христос.
 
При осемдневното Чудо на светлините, когато в продължение на 8 дни светилникът гори, без да гасне има символично значение. За какво ни говори числото 8?  Числото 8 е символ за вечност, безкрайност, ново начало, новорождението, свръхестественото и обрязването.  Днес свещениците в България трябва да се обединят подобно на Макавеевите братя свещеници, и да победят неприятеля на душите чрез вяра в Господ Исус Христос. 
 
Ханука или Празникът на светлината означава : 
  • Победата на Светлината над Тъмнината.
  • Победата на Живота над Смъртта.
  • Победата на Господ Исус Христос, Който е Светлината на света над неприятеля и неговите зли дела.  
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg