Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ролята на християнската вяра за рухването на тоталитарните режими в Източна Европа

Main Pic
Публикувана: 02.01.2020
Автор: Момчил Петров
Прочетена: 868
Коментари: 0
Ролята, която християнската вяра изиграва в събитията, свързани с рухването на тоталитарните режими в Източна Европа, е масово непозната в България. Нещо повече, в последните години по някаква извратена логика, приписването на рухването на тоталитарния комунизъм на „глобализма“, Сорос и всякакви реални или мними „антихристиянски“ сили, започва да се приема като консервативна и християнска позиция.
 
Ще разкажем накратко за три ключови събития около рухването на комунизма, в които водещата роля имат християните, тяхната вяра и Църква, в различните ѝ проявления, като се надявам така да съм полезен в съхраняването на здравия разум и смисъл. Първото е свързано с Полша или Полската народна република, както се нарича страната по време на комунистическия тоталитаризъм.
 
През 1978 г. малко неочаквано конклавът на Католическата църква избира за нов папа поляка Карл Войтила, епископ на Краков, за глава на Римската църква. Той остава в историята като папа Йоан Павел II. Естествено Съветският съюз и ръководството на комунистическа Полша оценяват това като потенциален риск, но далеч не могат да допуснат последиците, които ще има това събитие за комунистическия лагер.
 
На следващата 1979, през юни папа Йоан Павел II пожелава да посети родината си и това няма как да му бъде отказано. Посещението на папата предизвиква невъобразимо вълнение сред полския народ и неговите меси на открито са посетени от около 6 милиона поляци. Тук ще отбележим два паметни момента. По време на своята проповед във Варшава, пред около милион поляци папата изповядва: "Христос не може да бъде държан извън историята на човечеството в никоя част на света, на никоя географска ширина. Изключването на Христос от историята на човека е акт против човека, историята на всеки човек се разкрива в Христос."  В отговор на тези думи милионното множество започва да скандира: “Искаме Бог! Искаме Бог! Искаме Бог!“
 
Малко преди това папата сякаш спонтанно казва: „Нека Твоят Дух слезе. Нека Твоят Дух слезе и обнови лицето на земята. На тази земя!“.
 
През август месец на следващата 1980 година след един на пръв поглед незначителен инцидент в Гданската корабостроителница е създаден профсъюзът "Солидарност", като в рамките на няколко седмици цялата страна е обхваната от стачно движение, оглавено от "Солидарност". През следващата 1981 г. вече 10 милиона поляци членуват в "Солидарност", което прави профсъюзът най-влиятелната организация в Полша. На 13 май същата година в Рим е организиран атентат срещу папа Йоан Павел II, който макар да пострадва тежко, оцелява. Декември месец същата година "Солидарност" е забранен, лидерите ѝ са арестувани и интернирани, а в Полша е въведено военно положение. В насилствения разгром на демократичното движение загиват около 100 полски граждани. Съпротивата срещу комунистическата власт е повсеместна. През юни 1983 г. папата за втори път посещава страната, откакто е начело на Католическата църква и е посрещнат от милиони поляци, макар да не му е позволено да посети Гданск. През юли военното положение е отменено, а в края на годината лидерът на "Солидарност", Лех Валенса, получава Нобелова награда за мир. През 1985 г.  Комунистическата партия на Съветския съюз е оглавена от Михаил Горбачов.
 
През 1987 г. папа Йоан Павел II посещава за трети път Полша и този път отслужва меса пред безбройно множество в Гданск.
Скоро "Солидарност" възобновява своята дейност, а през цялата 1988 г. страната е парализирана от стачки. Комунистическата партия се вижда принудена да започне преговори със "Солидарност", известни като "Кръгла маса". В хода на тези преговори е договорено през юни 1989 г. да се проведат частични избори за Сейм, на които са допуснати и кандидатите на "Солидарност", които печелят всички места. След това с комунизма в Полша е свършено и преди края на годината страната сформира първото некомунистическо правителство от десетилетия, начело с Тадеуш Мазовецки.
 
От паметните думи на папата през юни 1979 г. са изминали 10 години. Ще завършим с думите на известната журналистка и колумнистка в "Уолстрийт Джърнъл", Peggy Noonan, която години по-късно ще напише:
 
"Много хора свързват края на съветския комунизъм с падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989. Но аз зная кога това падане започна - през юни 1979 година в Полша и това стана публично. Всеки може да го види."
 
Следващата история ще бъде свързана с края на комунизма в Източна Германия.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg