Вторник, 04.08.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Господи, Ти си мой Бог; Ще Те превъзнасям, ще пея хваления на името Ти; Защото си извършил чудни дела, Отдавнашните Си намерения, с вярност и истинност." Исая 25:1

OnLine
RSS Facebook Twitter

Лесно ли е да си Йоан Кръстител?

Main Pic
Публикувана: 07.01.2020
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 988
Коментари: 0
Има един човек в Новия Завет, за когото Христос казва впечатляващи думи: “Между родените от жени, не се е въздигал по-голям от Йоана Кръстителя ...”  (Матей 11:11а). 
 
Не знам дали сме се замисляли над тези думи и какви ли са причините Господ да ги изрече. Кой е Йоан Кръстител? Какъв е неговият живот? Той е Божият дар за едно семейство, което не  може да има деца. Свещеникът Захарий и съпругата му Елисавета са възрастни хора, когато Господ ги дарява със син. Едно дете, за което ангел Гавраил казва, че ще бъде за радост и веселие на мнозина; ще бъде велик пред Господа. Вино и спиртно питие няма да пие и още от утробата на майка си ще се изпълни със Святия Дух (Лука 1:15).
 
По всичко личи, че Бог има изключителен план за Йоан още преди неговото раждане. Той го избiра и изпра]a със специална мисия тук на земята. Кръстителят трябва да подготви пътя за идването на Месията (Лука 1:76). От новозаветните писания разбираме, че Йоан Предтеча не е семеен. Изпратен e с уникално служение между своите хора. Той  проповядва покаяние и кръщение за прощение на греховете. Храни се е с акриди и див мед. Учи хората как да се обърнат към Бога и да подготвят сърцата си за идващия Месия. В един момент Самият Той отива при него, за да бъде кръстен в река Йордан.
 
Много пъти сме се впечатлявали от служението му. Неговото покорство и смирение е пример за всеки един от нас. Обаче колко от нас си задават въпроса: Какво му е струвало това? Лесно ли е да си Йоан Кръстител?
 
Днес живеем в общество, в което да бъдеш служител на Бога се приема със смесени чувства. Едни могат да те приемат и одобрят, докато други винаги са резервирани и поставят прегради. Затова като поглеждаме към Йоан Кръстител, може би трябва не само да сме впечатлени от неговия живот, но да се замислим за своя. Каква цена е платил той заради служението си? Всички знаем, че е бил обезглавен. А ние готови ли сме да платим цената, която служим на Бога, дори и това да ни коства животът? Може би ни правят впечатление гръмките фрази от различни проповедници в интернет пространството. Сигурно сме забелязвали как някои издигат служението си пред Бога като някаква фикс идея, която непрестанно гонят. Опитват се постоянно да се доказват като перфектни и много посветени на служението.
 
Йоан Кръстител не беше такъв. Сигурно ако днес можехме да минем покрай него и да чуем думите, които проповядва, бихме го помислили за луд. Нито облеклото му е впечатляващо, нито сам рекламира служението си. Може и да го наречем особняк, понеже е различен от останалите. Но колкото и странен да бъде в нашите очи, със сигурност, ако сме духовни хора, бихме усетили мъдростта му, която е в резултат от присъствието на Светия Дух в него. Днес не би трябвало да се впечатляваме от онези, които сами препоръчват себе си. Същите хора обещават, че ако ги последваш, то животът ти би се осмислил още повече. Човеци, които се усмихват, но всъщност са превърнали служението в средство за печалба.
 
Онзи, Който довеждаше хората при Йоан Кръстител, беше Светият Дух. Той го водеше към истината. Колкото и сурова да беше тя, той винаги я споделяше. Хората се тълпяха да го слушат. Дори цар “Ирод се боеше от Йоана, като знаеше, че той е човек праведен и свят, и го пазеше здраво; и когато го слушаше вършеше много неща, и с удоволствие го слушаше” Марк 6:2. Кръстителят не проповядваше за себе си, а за Онзи, Който идваше подир него. Той не галеше ушите на своите слушатели със сладникави приказки за благополучие и просперитет. Нито разказваше истории за своите околосветски мисионерски пътувания. Вниманието на слушателите му не беше насочено към него самия.
 
За жалост, днес мнозина поставят на преден план чудесата и знаменията като белег на истинско служение пред Бога, макар че всички знаем за предупреждението на Христос в Матей 24:24, Който ясно ни казва, че в последно време ще се появят много лъжехристи и лъжепророци, които ще се опитат да заблудят избраните.
 
Йоан Кръстител беше праведен и свят човек. Дори езичниците можеха да видят и оценят това. А ние какви хора сме? Търсим ли лесното или сме готови да платим цената, каквато и да е тя? Да служиш на Бога е много повече от някаква титла, както си мислят някои хора. Това е цял един живот, посветен не на Себето, а на Божията воля.
 
Днес имаме огромна нужда от повече служители като Йоан, които да насочват вниманието на нуждаещите се към Божия син, а не към “своето” служение. Чието влияние да расте не от постоянните реклами в интернет пространството, а Христос да бъде някъде в сянка. Служители, които няма да се опитват да имитират изпълване с Духа, а наистина ще бъдат пълни с Христос. Хора, които са готови да платят цената докрай. Мъже и жени, които винаги ще си напомнят думите на Кръстителя:  “Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам” (Йоан 3:30).
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg