Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Нови предизвикателства за християните в Непал

Main Pic
Публикувана: 08.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1115
Коментари: 0
През последните няколко години различни мисионерски организации твърдят, че Непал е дом на една от най-бързо развиващите се християнски общности в света. Всъщност, най-новите данни сочат, че има приблизително 13 000 църкви в бившето индуистко кралство.
 
До 2008 г. Непал официално е индуистко кралство с няколко християнски мисионери, чиято дейност е разрешена в страната. Това се променя с въвеждане на временна конституция, която предоставя на гражданите на Непал някои права за религиозна свобода и отваря вратите за работа на християнските мисионерски организации.
 
Оттогава християнската общност в Непал е нараснала от 0,2% от населението на страната до около 1,5%. Според християнските лидери в Непал 65% от християните идват от ниските кастови общности в страната.
 
Този удивителен растеж обаче не е лишен от  предизвикателства.
 
През 2015 г. Непал приема нова конституция след седем години дебати. В тази конституция Непал се утвърждава като светска нация, която осигурява религиозна свобода на всички свои граждани. Въпреки това, в същия член, установяващ религиозната свобода, има параграф, който ограничава правата на непалските граждани да споделят своите религиозни убеждения с другите.
 
Член 26, параграф 3 гласи: „Никой не може да кара едно лице да преминава от една религия в друга или [извършва] някакво деяние, което може да застраши религията на другиго.“ По-късно това ограничение е кодифицирано от наказателен закон, който добавя, че „Никой не бива да нарушава религиозните убеждения на която и да е каста, етническа общност или класа,  формално, символично или по някакъв друг подобен начин.“
 
Ефективно Непал има ограничена религиозна свобода с приемането на общонационален закон за борба с прозелитирането и богохулството. За съжаление, този закон вече е широко използван, особено срещу християнската общност в Непал.
 
Само през 2019 г. 17 християни са арестувани и към тях са повдигнати обвинения според закона за богохулство и пропагандиране на различна религия. Това включва няколко чужденци, включително двама американци, които бяха арестувани и депортирани, защото споделят вярата си с местните хора.
 
Християнската общност в Непал вероятно ще продължи да се разраства. Тепърва обаче предстои да се види как този растеж ще се отрази в резултат на новия закон и възможността за преследването на християни, която законът осигурява.
 
Източник: Christian Telegraph
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg