Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вълна от насилие срещу християни в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 13.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1652
Коментари: 0
Тринадесет членове на църква от Нигерийския щат Плато, са били убити от въоръжени мюсюлмани Фулани в сряда (8 януари), съобщи вчера независима информационна служба, която следи за преследването на християните.
 
В същия ден четирима студенти са отвлечени от Католическа семинария в щата Кадуна, съобщава Morning Star News.
 
Всички 13 загинали са членове на Църквата на Христос за народите (COCIN). От същата църква са и трима души, ранени при нападението, според жители на село Кулбен в окръг Мангу, предаде християнската медия.
 
Според информация на медията около 20 въоръжени мъже са нападнали селото, населено предимно от християни. Това е станало около 8 часа сутринта.
 
„Те стреляха с пушки във всички посоки, принуждавайки селяните да се крият в околните храсти“, казва 40-годишният Майкъл Мутдинг, който живее в района, според публикация на християнската медия Morning Star News.
 
Труповете на убитите са преместени от войници и представители на полицията, които са ги транспортирали  в моргата на болница „ Мангу Котдж “. Всички жертви са членове на COCIN.
 
Около 1000 вярващи са били убити от ислямските бойци през 2019 г., според доклад на Агенцията за хуманитарна помощ (HART) за преследването на християнската общност в Нигерия.
 
Нигерия е класирана на 12-о място в Световния списък за наблюдение, публикуван ежегодно от Open Doors. Това е и страната с най-много убийства, свързани с омраза заради вярата.
 
В деня на Рождество бойците на "Ислямска държава" в черни маски обезглавиха 10 мъже християни, които са били със завързани очи. Единадесетият отвлечен мъж е бил застрелян, съобщават няколко информационни агенции.
 
Атаките са осъществени, въпреки усилията на агенциите за сигурност, заяви Бала Фвендже, народен представител от района на нигерийския щат Плато.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg