Неделя, 20.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И призови Ме в ден на напаст; И Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш." Псалм 50:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Убийство на учители християни в Кения

Main Pic
Публикувана: 17.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 588
Коментари: 0
Сомалийски бунтовници от терористичната група "Ал Шабааб" са убили трима християнски учители в североизточната част на Кения в понеделник (13 януари), съобщават християнски медии.
 
„Един от нападателите каза: „ Не можем да позволим на неверниците да учат децата ни“, след което стреля по трима учители, докато аз успях да избягам през прозореца“, разказва оцелял учител пред Morning Star News.
 
Оцелелият разказва, че нападателите са пристигнали в пансиона в Камуте, окръг Гариса рано сутринта, докато учителите спят, наредили им да излязат от стаите си и да застанат настрана от онези, които са дошли от други части на Кения. Знаели са, че сред тях има християни, които не са етнически сомалийски мюсюлмани, преобладаващи в региона близо до границата на Сомалия.
 
"Тероростите от Ал Шабааб знаеха кои са нашите стаи", казва оцелелият учител християнин. „Атаката беше добре планирана. Това е заговор между Ал Шабаб и местната мюсюлманска общност."
 
Главният учител в училището е инструктирал него и други учители да не разкриват имената на жертвите от страх от отмъщение от Ал Шабааб. Главният учител отказа да сподели имената им, съобщава Morning Star News.
 
Макар самоличността на тримата убити учители да не е разкрита, един пастир в района е заявил, че жертвите са четирима учители, които посещават църквата му, след като са дошли в района в началото на учебната година миналия септември.
 
„В началото на септември 2019 г. четирима учители започнаха да посещават нашето неделно богослужение", казва пастирът, който поиска анонимност от съображения за сигурност. „Сигурен съм, че местната общност е свидетел на християнската вяра на тези учители.“
 
Ислямските екстремистки бунтовници са отвлекли четвърти учител, според разказа на учителя, който е разговарял с репортер на Morning Star News.
 
"Един от учителите, който бягаше след мен, беше хванат от нападателите и беше отведен, а местонахождението му не е известно", казва той пред Morning Star News. „Моля се Господ да го опази.“
 
"Ал Шабааб" пое отговорност за нападението на официалния си уебсайт в понеделник (13 януари).
 
Раненият учител се лекува в болница в Гариса от огнестрелни рани в тазобедрената става и в крака.
 
Учителят, който е говорил с Morning Star News, казва, че е потресен: "Предстои ми да се примиря със случилото се", казва той. "Сърцето ми боли и съм съкрушен."
 
Ислямската екстремистка група обикновено пощадява живота на жените и момичетата, а една жена, оцеляла при нападението, казва пред Morning Star News, че нападателите преследват само мъжете.
 
Източник: Morning Star News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg