Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да се молим за преследваните християни?

Main Pic
Публикувана: 16.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1010
Коментари: 0
Християнската организация "Гласът на мъчениците" (VOM) публикува подробен доклад, за да помогне на християните в САЩ да подкрепят нарастващия брой християни, които са атакувани заради вярата си в различни страни по света.
 
Основана в Оклахома групата за наблюдение на християнското преследване издаде „Глобален наръчник (ръководство) за молитва, 2020“. Той е създаден с цел да помогне на християните по света да се молят за онези вярващи, които живеят в страни с гонения и преследване.
 
Говорителят на VOM Тод Нетълтън, който е водещ и на радиопрограма, излъчвана от организацията, заяви пред The ​​Christian Post (СР), че Наръчникът за молитва се основава на обширно проучване, направено от представители на организацията и регионалните християнски общности.
 
„Големи усилия бяха положени, за да се гарантира, че Глобалният молитвен наръчник за 2020 г. е точен и актуален. Така вярващите могат да го използват, за да се молят за онези християни, които живеят в страни, където са преследвани“, обясни Нетълтън.
 
Ръководството разделя страните, които имат нетърпимост към християнството, на две категории: „Страни с ограничения за християните“ и „Враждебни региони (зони)“.
 
„Ограничена страна“ е онази, която участва в спонсорирана от правителството репресия срещу християните. Примери за такива държави включват Китай, Иран, Саудитска Арабия, Турция и Виетнам.
 
За разлика от тях, „Враждебната зона“ е регион, в който християнството е технически законно, но преследването става чрез определени семейства или фракции. Такива са Колумбия, Индия, Кения, Нигерия и Шри Ланка.
 
Нетълтън е заявил пред CP, че нарастването на преследването се дължи на „растежа на църквата във враждебни и ограничени нации“.
 
„Причината да наблюдаваме повече преследвания в някои от страните, където VOM работи, е, че църквата расте много бързо“, казва Нетълтън. „С увеличаване броя на християните - независимо дали е в Китай, Индия или в мюсюлманските страни от Близкия изток - се увеличава и потенциалното преследване.“
 
Нетълтън се надява, че Наръчникът ще бъде ценен „инструмент“ за християните по света, за да „се молят по-подробно“ за страдащите от преследване заради тяхната вяра.
 
„Моята надежда е американските християни да поставят Наръчника до своята Библия и да го използват през цялата година, за да се молят редовно за нашите преследвани братя и сестри“, добавя той. „Това ръководство дава на хората информация за това как да се молят.“
 
Издаването на ръководството идва точно навреме, тъй като се очаква комунистическото китайско правителство да приложи по-строги мерки срещу религиозните групи в огромната страна.
 
Тук можете да се запознаете със списъка на Open Doors за 2019 година. В него ще намерите страните,  където християните са преследвани, затваряни и убивани заради вярата си. Тази година в челната десетка са Северна Корея, Афганистан, Сомалия, Либия, Пакистан, Еритрея, Судан, Йемен, Иран и Индия.
 
260 милиона християни по света са подложени на екстремално, интензивно или много силно гонение.
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg