Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Предупреждение за нарастване на антисемитизма

Main Pic
Публикувана: 29.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1911
Коментари: 0

Изявени световни лидери осъдиха нарастващата заплаха от антисемитизма и се ангажираха публично да не забравят никога уроците от Холокоста на тържествена церемония в Ерусалим в рамките на 75-годишнината от освобождаването на оцелелите евреи от концентрационния лагер "Аушвиц".

Срещата премина с премерен политически тон, тъй като няколко лидери включиха в изказванията си конкурентни интерпретации на Втората световна война и нейното значение за настоящето. Световният форум за холокоста, който е най-голямата среща на върха по рода си, събра над 45 световни лидери. На нея присъстваха руският президент Владимир Путин, френският президент Еманюел Макрон, испанският крал Филип VI, британският принц Чарлз, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Тричасовото събитие, състояло се в мемориалния коплекс на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, имаше за цел да представи обща и единна позиция, в памет на унищожаването на европейските евреи, в разгара на глобалното увеличаване на насилието и антисемитизма.

Предвид нарастващите признаци на невежество и безразличие към Холокоста, историците вярват, че ключът на проблема се свежда до информирането. Проучване, публикувано тази седмица от Еврейската организация, отговаряща за договаряне на компенсации за жертвите на нацисткото преследване, разкрива, че повечето хора във Франция не знаят, че 6 милиона евреи са били убити по време на Втората световна война.

От младите хора, взели участие в проучването, 45% са казали, че не знаят за френското сътрудничество с нацисткия режим. Така например, правителството на Франция депортира 76 000 евреи в лагерите за унищожаване по време на Втората световна война.

Миналата година изследователи от Университета в Тел Авив съобщиха, че нападенията срещу евреи са се увеличили значително през 2018 г., като именно тогава най-голям брой евреи са убити в различни антисемитски прояви. Регистрирани са общо 400 нападения срещу евреи, което е драматично явление, наблюдавано през последните години в Западна Европа. При разследването се забелязва и засилване на антисемитизма в социалните медии и вестниците, тъй като екстремистки политически партии са поели властта в няколко държави.

По време на Форума Бенджамин Натаняху е заявил: "За еврейския народ "Аушвиц" не е просто символ на върховното зло. Той символизира безсилието на евреите. Днес обаче ние имаме право на глас, притежаваме земя и разполагаме със защита."

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg