Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Откровението на Йоан - писмото до Филаделфия

Main Pic
Публикувана: 30.01.2020
Автор: Ники Симеонов
Прочетена: 1955
Коментари: 0
Историята на град Филаделфия е слабо позната на съвременните учени поради оскъдните исторически сведения и липсата на археологически открития, които да ги потвърждават. Прави впечатление, че значителни периоди от време, свързани с неговото развититие, остават напълно неясни. Думата „филео”, преведена от гръцки, буквално означава братолюбие, а името „филаделфия” следва да се тълкува като градът  на братската любов. Той е разположен по поречието на река Ерм, близо до планината  Тмол  на 45 километра североизточно от Сардис.  Градът е основан от пергамския цар  Атал II през 150 г. пр. Хр.
 
Първоначално градът е населяван от гърци и гръцко говорещи евреи, силно повлияни от елинската култура, заради което са наречени гъркомани. Една от особеностите на Филаделфия е, че се намира в район, където често стават опустошителни земетресения. При едно от тях градът е сринат напълно и впоследствие изоставен от местните жители. Днес близо до руините се издига град с население от 12 000 души, като по-голямата част от хората  са мюсюлмани, а едва около 1000 души са  предимно гърци, изповядващи християнството. Въпреки този печален факт в града има 5 църкви и 6 джамии и е налице голяма религиозна търпимост.
 
Подобно на Смирненската църква филаделфийските християни получават от Господа само похвала. Те са напълно покорни  в служението си пред Бога и проявяват своето послушание   в няколко последователно свързани стъпки. Преди всичко вярващите са усърдни във вършенето на добри дела. В своята човешка слабост уповават само на Бога. Поставени под огромен натиск, те не се отричат от Христовото име. Благодарение на Божията сила и проявеното  търпение вярващите запазват  своето единство, въпреки трудните обстоятелства и продължават да практикуват християнство, обвързано с дела на вяра. Дори юдеите, които гледат на християните от Филаделфия с явно презрение, са принудени да признаят, че Бог е с тях и ги е възлюбил (Откр.3:9).
 
Поради обстоятелството, че ревностните и всеотдайни последователи на Христос във Филаделфия са устояли в опазването на вярата и не са спрели да я прилагат на дело,  Господ ще ги предпази от „времето на изпитанието, което идва върху всички, които живеят на земята”. Тези думи на Бога могат да се считат като обещание за предстоящото избавление от периода на Голямата скръб, описан в книгата Откровение от 6 до 19 глава.
 
Вярващият надделял над житейските скърби, с милостта и силата на Бога ще се оприличи на стълб, поставен в Неговото светилище. В Библията стълбът често е синоним на издигане, сила, почест и стабилност. Победилият християнин никога няма да напусне това светилище, а ще носи три славни имена: на Бога, на новия Ерусалим и новото име на Исус Христос (Откр.3:12).
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg