Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За Брекзит и бъдещето

Main Pic
Публикувана: 31.01.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1346
Коментари: 0

На 1 февруари в 00:00 часа, централноевропейско време (31 януари 23:00, във Великобритания) Обединеното кралство официално престана да бъде член на Европейския съюз. Денят идва три години след референдума, на който 52% от избирателите изразиха желанието си да напуснат Европейския съюз. Оттогава голям обществено-политически дебат доведе до големи разделения в страната.

В предварително записано послание, излъчено един час преди официалния Брекзит, премиерът  Борис Джонсън казва: „Това е моментът, в който зората бликна и завесата се вдига за ново действие. Това е момент на истинско национално обновление и промяна”.

За разлика от Джонсън обаче, премиерът на Шотландия, Никола Стърджън, заяви, че Брекзит се приема „против желанието на преобладаващото мнозинство“, добавяйки, че Шотландия има „перспектива за по-добро бъдеще като равна, независима европейска нация“.

Лидерът на Англиканската църква, който е и архиепископ на Кентърбъри, Джъстин Уелби в своето послание за Брекзит заявява, че гражданите на Великобритания трябва да останат единни в своята позиция за доброто на страната, въпреки техните различия по темата.

Евангелският алианс на Обединеното кралство (EAUK) публикува статия, коментираща въпроса от християнска гледна точка. „Там, където има нарушени взаимоотношения, можем да предложим изцеление. Там, където има отчаяние, можем да носим надежда”, се казва в съобщението.

„Понякога може да изглежда, че разделенията в църквата са толкова неразрешими, колкото и външните. Въпреки всичко, ние сме призовани да следваме модела на единството и трябва да се доверяваме на Божия призив. Бог ще се погрижи”.

„Можем да преминем в тази следваща фаза от живота на нашата нация като хора, които са уверени в своята християнска идентичност, решителни в нашето единство и предлагащи един модел на надеждата. И тъй като тази нова глава в историята на нашите народи едва започва, нека се запитаме какво общество искаме да бъдем.”

Разбира се, има и въпроси, които още не са решени. Те са свързани със свободното движение на хора, въпросът за търговията с Ирландия (държава-членка на ЕС) и риболовната политика, както на Обединеното кралство, така и на Европейския съюз. Те ще трябва да бъдат решени преди края на 2020 г. Стотици хиляди граждани на Обединеното кралство, които живеят в други европейски страни, ще загубят правата си като граждани на Европейския съюз. Мнозина ще търсят двойно гражданство в страната, в която живеят.

Християните са хора, които живеят с вяра и надежда. Те се ръководят от написаното в Библията. В нея има пророчески и апокалиптически книги, с пророчества, които се сбъдват в момента. Моментът е исторически. Пророчеството на Данаил 2:33-45 за последното царство с крака от глина и желязо вълнува всички вярващи. Наблюдаваме как един мощен политически и икономически съюз е разтърсен и се разпада.

Какво ли крие близкото бъдеще? Онези, които четат цялата Библия, знаят отговора.

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg