Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът и Христовата тайна: „Тласкано от бури семейство“

Main Pic
Публикувана: 06.02.2020
Автор: Ръсел Мур
Прочетена: 1611
Коментари: 0
Когато става дума за брака, идеята за медения месец преследва съвременния човек, без значение дали съзнаваме това или не. Някои течения на сексуалната революция са смятали, че бракът е една отживяла времето си социална конструкция или дори по-лошо, една потисническа за сексуалната свобода на човечество институция. Разбира се, в някои отношения бракът през последните години е претърпял съществен регрес. Съжителството расте и средната възраст за сключване на брак се покачва с всяка изминала година.
 
В същото време, обаче, отбележете какво се случва с брачната индустрия и с медийните норми, свързани с женитбата. Сега предложенията са много по-драматични от това мъжът да падне на колене с пръстен в ръка. Те често представляват отиграна хореография, при която семейството и приятелите се крият наблизо, за да изненадат избраната булка с парти след предложението, бе да забравят да имат фотограф под ръка. За онези социални класи, които могат да си го позволят, не е необичайно да се види „направлението брак,” при което се очаква семействата и приятелите да пътуват до някое екзотично място, за съвършеното заснемане на събитието.
 
Твърде често можем да чуем служители (и аз съм един от тях), които ще кажат, че предпочитат да посетят погребение, отколкото сватба. Причината за това е, че на никое погребение те не са били очерняни от тъщата на починалия. Сватбите често са наситени с напрежение, именно понеже са толкова идеализирани. Ако на сватбата нещо се обърка, се приема, че единственият съвършен ден в живота на двамата, е бил провален. Идеализираното виждане за брака не е проблем само на тези, които се женят. Хората, които са били призовани от Бога да останат сами до края на живота си, могат понякога да се почувстват отблъснати в подобна среда или дори да завиждат на брачната двойка, понеже те също са приели идеята, че „откриването на единствения човек” ще направи живота цялостен и несекващо щастлив.
 
Но едно християнско виждане не може нито да принизява брака, нито да го идеализира. Ако бракът е това, което Библията ни казва, че е, тогава той не е средство за себереализация. Ако го виждаме по този начин ще бъдем разочаровани. Бракът е една въплътена картина на благовестието, един евангелски разказ.
 
Следва продължение... 
 
Откъсът е от книгата на Ръсел Мур, The Storm-Tossed Family, глава "Бракът и Христовата тайна".
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg