Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато различното предизвиква и изгражда - интервю с Питър и Калина Алън

Main Pic
Публикувана: 11.02.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3063
Коментари: 0
Питър и Калина Алън (бивша, Тончева) са интернационално семейство. Те са женени от почти 5 години и живеят и служат в Бирмингам, Великобритания. Питър е младежки служител в църква, а Калина е стратег в социалните мрежи и активен участник в хвалението в църквата.
 
"ЕВ": Кое е най-трудното в брака на Божии деца от две различни култури? Има ли и лесни неща?
 
Калина: Различното. Самият факт, че сме израснали в необичаен за другия културен контекст е предизвикателство. Това, което за единия е най-нормално, за другия е чуждо и има нужда от постоянно напасване, но различността ни дава и много поводи да се смеем.
 
Питър: Трудно е да разберем, че сме различни и правим нещата по различен начин. Това, че имаме различен културен контекст, може да доведе до конфликт, ако сме разбрали другия погрешно. Лесната част е в това да го опознаваме все по-добре - култура, контекст, любими занимания, интереси и т.н. Започваш да разбираш човека, с когото живееш, да се развивате, израствате заедно и да имате общи цели. 
 
"ЕВ": Как се изпълнява на практика в живота ви библейската истина: „ще остави“ и „ще се привърже“?
 
Калина: Буквално. Ха-ха! Преместих се да живея в родната страна на моя съпруг. Адаптацията към многото нови неща, хора и начин на живот е труден и дълъг процес, но ни сближава като семейство и ни напомня защо сме избрали да бъдем заедно. 
 
Питър: Вече не живея с родителите си и имам някого, за когото да се грижа, съответно начинът ми на живот също се промени.
 
ЕВ: Какво научихте за брака за 4-5 години? Има ли формула за успех?
 
Калина: Формула едва ли има, и ако е така, то си я представям като дълъг низ от прости, но любящи действия и думи, които добавят стойност към дните на човека до нас. Научих, че ако се поставям в обувките на другия, ми е много по-лесно да го разбирам; ако приемам, че има изначално добри намерения, ми е по-лесно да прощавам.  
 
Питър: Аз научих, че имаме още какво да учим и израстваме.  Не мисля, че този процес някога ще приключи, тъй като животът постоянно се видоизменя в резултат на външни промени като деца, работа, болести, проблеми и т.н., съответно бракът ни също се трансформира във времето. Добрата новина е, че не се налага да се сблъскваш в проблемите сам, а имаш някого до себе си. Не бих казал, че има формула за успех в брака, но това Бог да е в центъра на живота ни, определено ни помага
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg