Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Жени водачи - мотивиращ пример от България

Main Pic
Публикувана: 21.02.2020
Автор: Грейс Неделчева и Ева Борджиева
Прочетена: 1883
Коментари: 0
Европейската инициатива „Жени на лидерска позиция“ стартира през 1993 г. под егидата на „Надежда за Европа“.
Оттогава група жени от различни европейски нации, участници в Евангелския алианс, Лозанското движение или деноминационните мрежи, планират и провеждат всяка втора година конференции на тема „Жени на лидерска позиция“. Те имат за цел 
  • да вдъхновяват, насърчават и екипират жените в техния личен живот и в лидерските им функции;
  • да покажат как Бог използва жените в своето Царство по различни начини;
  • да предизвикат жените да споделят Евангелието с  други жени в тяхната страна чрез национални инициативи.
Един от резултатите от тези конференции е, че участниците полагат усилия да обединят жените в своите нации, независимо от различния им църковен произход, да се молят и да започнат инициативи за жени - на основата на единството и любовта в Христос.
 
Мотивиращ е примерът на България, където EA (Евангелският алианс или ОЕЦ) отбеляза 110 години от своето съществуване на 8 декември 2019 г.! Женският отдел (ЖО) на ЕА в България е организиран през 1996 г. с помощта на Джоан Янковски, член на WEA. Джоан е от САЩ и е член на Коалицията на църквите в Минесота, създадена да си партнира с църквите в някои от бившите източноевропейски комунистически страни. България е една от тези страни, които имат дълго и много полезно партньорство с Коалицията на църквите в Минесота. Джоан Янковски вече е с Господа, но тя помогна за създаване на женския отдел на ЕА за България. Управителният състав се избира на ротационен принцип на всеки две години. Основните цели на женския отдел са:
  • Координиране на женските служения сред различните деноминации.
  • Подпомагане на местните женски служения в страната с конференции, литература и други материали.
  • Поддържане на контакт с женските отдели на ЕЕА и WEA.
Целта на Женския отдел не е да отнеме функциите на вероизповеданията или да ги замени, а да координира и подпомага общи инициативи, спомагащи за изграждането на единството на църквата, за насърчаване на партньорства и споделяне на идеи, за да могат заедно да изпълнят Великата заповед на нашия Господ Исус Христос.
 
На национално ниво тази цел се осъществява чрез:
  • Молитва - всяка първа събота на ноември е Национален ден за молитва за жените в България, организиран от женския отдел на ОЕЦ в България.
  • Насърчаване и споделяне на идеи и служения.
  •  На всеки две години Националната конференция за жени се организира от женския отдел на ОЕЦ. Понякога конференциите са между три години, но между тях има различни регионални конференции в различни региони на страната, които дават възможност на местните жени да участват.
  • Мобилизиране / организиране на проекти, програми или инициативи, когато това е необходимо - преди няколко години беше организирана мрежа за борба с трафика на църкви и организации, участващи в дейности срещу трафика на хора. Опитваме се да повишим информираността в църквите и обществото относно сериозността на проблема; да мобилизира християните да се молят и да работят, за да предотвратят трафика на хора.

Женският отдел на ОЕЦ служи на църквите, като обединява жените лидери - насърчава ги, обучава ги и ги мобилизира, за да помогне на жените в църквите да използват своя потенциал и да бъдат това, което Бог ги е създал да бъдат. В продължение на десет години съществува програма за обучение на лидери, наречена „Жени, служещи на жени”, в която са обучени повече от 120 християнки.

Съществува текущо служение в рамките на женския отдел на ОЕЦ, наречено „Брак и семейство“ с поредица от семинари за млади хора и семейства. За повече от 15 години на всеки три месеца се издава кратък бюлетин с новини за дейността на ЖО на ОЕЦ в България и света. През годините се откроиха някои много добри и талантливи български говорители.
 
Жените водачи от различни вероизповедания в Женския отдел на ОЕЦ са важен фактор за запазване на единството на Църквата в България.
 
Източник: ЕЕА
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg