Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да изявим Бога пред невярващите?

Main Pic
Публикувана: 26.02.2020
Автор: Дж. Слатери
Прочетена: 1317
Коментари: 0

Всеки от нас се е срещал с хора, които не вярват в Бога или изповядват религия, различна от нашата. Тогава възниква въпросът как да споделим с тях онова, в което вярваме. Ето и някои препоръки.

Започнете с характера на Бога.

Вашият приятел или познат може да има съвсем различен и неточен възглед за това кой е Бог. Вие ще искате да споделите не само какъв е Бог - обичащ, милостив, верен, внимателен и истинен, но и можете да илюстрирате всяко от тези качества. Можете и да ги сравните с качествата на хората. Взаимоотношенията ни с Бога са едновременно сходни и изключително различни от това, което преживяваме с хората. Може би най-големият е контраст е свързан с Божието отношение към греха. Когато хората са склонни да ни отхвърлят, защото не сме изпълнили техните очаквания, Бог поема инициативата да ни приближи до Себе Си. Точно това се случи на кръста. Бог разтвори обятия и умря, за да победи греха и ни освободи от неговата сила.
 
Любовта му е безусловна. В Исая 49:15, Бог пита: „Може ли майка да забрави бебето си..." Отговорът е, че дори това да се случи Бог никога няма да те забрави! С други думи, Неговата любов е по-трайна от най-дълбоката любов, тази на майката. Любовта Му е чиста и безкористна.Той ни търси, спасява и изкупва, и има силата да лекува. Ние сме създадени за връзка с Бога и никога няма да се почувстваме наистина удовлетворени, докато сърцата ни не намерят покой в Него.
 
 Бъдете искрени.
Често пъти сме изкушавани да се хвалим с нашите велики дела. Господ обаче очаква от нас да сме смирени и да споделим напите нужди и слабости, като признаем, че единственото добро в нас идва от Христос, а не от нашите добри дела. Добре е да изтъкнем, че сме спасени по благодат, а не поради някакви наши заслуги. Не е зле да цитираме стиха, в който Исус казва, че без Него не можем да сторим нищо и Той е нашият източник на благословения (Йоан 15:5).
 
 Споделете вашите лични преживявания.
Можем да споделим, че Исус Христос е наш най-добър приятел или изпитана помощ в беда, като споделим лични примери от живота си, в които Господ ни е избавял, издигал или насърчавал. Добре е да бъдем конкретни и реалистични, като избягваме абстрактните понятия, така че нашият събеседник да ни разбере, без да създаваме впечатлението, че сме твърде духовни или недостижими.
 
Обяснете Божията роля и необходимостта от човешкия отклик
Никой не може да дойде при Христос, ако не е привлечен от Бог Отец, а вярващите осъзнават, че само Светият Дух може да изобличава грешниците и да ги променя. Християните са наясно, че те са познали Бога, защото Той ги е възлюбил пръв. Добре е да се молим на Бога да ни направи Негови съработници, които Го изявяват пред невярващите по адекватен начин. За тази цел трябва да познаваме Бога и истината посредством четене на Неговото слово.
 
Колкото повече общуваме с Бога чрез Библията, молитва и размишление върху Неговите истини, толкова по-подготвени ще бъдем да Го изявяваме пред онези, които ни питат за нашата надежда (1 Петър 3:15). Не се изкушавайте да представяте пред невярващите един перфектен или илюзорен образ на християните, защото няма съвършени вярващи. Единствено Бог е съвършен. Нашата мисия е да покажем Христос, а Той има грижата да работи в сърцата на онези, пред които Го изявяваме, така че да откликнат на спасителната Му покана.
 
Източник: I believe
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg