Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелието достига "края на света"

Main Pic
Публикувана: 05.03.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1090
Коментари: 0

Местните хора наричат полуостров Ямал "краят на света" и имат право. Там няма пътища. Хората се придвижват с помощта на елени и сноумобили, използвайки замръзналите езера.

Ямал се намира в дълбоката, замръзнала тундра на северен Сибир и е най-северната точка на света. Там са измерени най-ниските температури от -71 градуса.

Слънцето грее само в продължение на няколко часа и изгрява едва в 10 часа сутринта, а пътуванията на по-дълги разстояния могат да бъдат опасни, но това не спира християните, които са решени да споделят своята вяра.

Най-голямата номадска племенна група, обитаваща тази отдалечена част от света се нарича "ненети". Името означава "дете на елен" и именно това е тяхното препитание. Те са ловци на елени. Целият им начин на живот се определя от този лов, тъй като елените им служат за храна, облекло, жилища и транспорт. По техните думи, без елените те не са в състояние да оцелеят.

Един от водещите местни християни се нарича Петър. Той служи като гид за турситите, но е и основният, който споделя евангелието и вестта за Христос с местните хора.

Петър е открил, че това е най-удачно, когато го прави с всяко семейство поотделно. Петър разказва:

"Когато станах християнин, Бог ми даде ново сърце. Той ми даде и любов към местните хора. С Неговата помощ аз обикалям от семейство на семейство, за да им разказвам за любовта на Христос и онова, което Той е направил за всички нас."

Борбата за оцеляване при нас започва от ранна възраст. От съвсем малки уча моите деца как да оцеляват при тези тежки условия на живот, защото тук е много страшно и опасно да се живее.

Жените се грижат за приготвянето на храната и дрехите, а мъжете ловуват и отглеждат елените, около които се върти цялата им прехрана и оцеляване. Всяка част от животните се използва пълноценно.

Петър е от малцината, които са загрижени да споделят Благата вест с местните хора. Той е подкрепян от местната Сибирска църква и разказва, че има личен подход към хората, като първо се стреми да изгради приятелства:

"Нося подаръци за всички деца. Всяка кутия е пълна с играчки, училищни пособия и детска Библия. Първо трябва да изградим отношения".
 
Съвременните технологии като моторни шейни, мобилни телефони и генератори улесниха живота в тундрата.
 
„Преди трябваше да разчитам на елени, за да обиколям. Сега снегомобилът ми позволява да изминавам по-далечни разстояния, за да се срещна с различни семейства“.
 
Петър смята, че около 500 от местните хора са приели Господа през последните години. "Все още има хиляди, които не са чували за Исус", казва той.
 
И така, засега Петър продължава да обикаля суровия пейзаж на сибирската тундра в търсене на повече хора, с които да сподели Благата вест за вярата в Исус.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg