Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Иран освобождава част от затворените християни заради пандемията

Main Pic
Публикувана: 23.03.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1803
Коментари: 0

Принудени от натиска вследствие на опасната пандемия, свързана с коронавируса, властите в Иран предприеха малки стъпки в облекчаване на религиозните ограничения, специално към християните.

В тази връзка са освободени 85 000 политически затворници, сред които и Рамиел Бет Тамраз, който е затворен с присъда от 4 месеца по обвинение в провеждане на нелегални църковни богослужения.

Той е един от седмината християни, освободени под гаранция.

Освободени са и други 10 000 затворници, по случай настъпващата Нова година в Иран, но сред тях не се числят четирима християни, които наскоро са получили възможност за нов процес.

Бащата на Рамиел, Виктор, е бил пастир на Петдесятната църква в Техеран до 2009 година, когато е бил затворен, а църквата е обявена извън закона, защото провеждали богослуженията на фарси, местния език в Иран.

Виктор е арестуван през 2014 година, защото си позволява да провежда богослужения в дома си и през 2017 година е осъден на 10 години затвор. Той също е освободен предварително под гаранция заедно със съпругата си Шамирам.

Сестрата на Рамиел, Дабрина, обжалва делото и успява да стигне чак до Белия дом.

Съгласно последните данни в страната, само за 2019 година, 17 християни са арестувани и хвърлени в затвора заради вярата си. Те излежават присъди между 4 месеца и 10 години, но християнската организация Open Doors, която следи за преследването на християните по света, смята, че числото е много по-голямо.

В списъка на Open Doors за най-застрашените и преследвани християни, Иран заема 9 място и според тях в периода ноември 2018 и октомври 2019 година затворените християни са поне 169 души.

Според данни на Американската комисия за Международни религиозни свободи, броят на християните в Иран е между 300 000 и един милион.

Източник: Christianity Today

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg