Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво научават децата ни в период на криза?

Main Pic
Публикувана: 27.03.2020
Автор: Т. Кингсланд
Прочетена: 1050
Коментари: 0

Животът не е само безоблачни и щастливи дни. Понякога преминаваме през кризисни периоди, които продължават ивестно време. Децата са като огледало. Те наблюдават своите родители - техните реакции и поведение, и най-естествено е да ги имитират.

Как реагират родителите християни в моменти на криза? На какво учат своите деца? Какво наблюдават те?

Какво виждат децата ни?

Колкото и да ни се иска животът да тече безпроблемно, понякога кризата е неминуема и не може да бъде избегната. Какво виждат нашите деца тогава? Дали ни виждат коленичили пред Бога и търсещи помощ, утеха и закрила, или наблюдават ужас в погледа ни и безпомощност в действията ни?

Винаги можем да ги подканим и тях да се включат в семейната молитва. Родителите са тези, които трябва да вдъхнат вяра и надежда у децата си именно в периоди на криза и изпитания. Те трябва да ги научат да уповават на Божиите обещания и да се осланят на Неговата милост и помощ. 

Нека децата ни видят, че не само ходим на църква и изповядваме вяра, но на практика да наблюдават как прилагаме тази вяра. Те трябва да видят в действията ни, че не само говорим за величието на Бога, но и Му се доверяваме да ни избавя практически в трудни и проблематични ситуации (Яков 5:16-17).

Какво чуват?

Нашата вяра и надежда се укрепяват чрез онова, което чуваме (Римляни 10:17). Децата ни трябва да чуват, че прославяме Бога и Го издигаме не само в моменти на радост, но и в периоди на изпитание. Споделете с вашите деца онези библейски истории, в които Бог се изявява като Избавител, Изцелител и Прибежище. 

Научете заедно като семейство и често цитирайте Псалом 91, където се казва, че Бог е наш Избавител и можем да уповаваме на Неговата мощ по всяко време, във всяка невъзможна ситуация. 

Какво научават?

Нека научим децата си на онези примери от Божието слово, които разказват за децата - герои, които са били верни в слушането на Божия глас и в изпълняването на Неговата воля, каквито са Самуил, Давид и др.

Тогава тяхната вяра ще се засили и ще укрепне, и един ден те самите ще бъдат като тези герои, верни и посветени на Бога, знаещи Неговото Слово и познаващи от опит Неговата мощ, сила и избавление.

Снимка: Люба Канелова

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg