Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Тоягата и жезълът на овчаря

Main Pic
Публикувана: 31.03.2020
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 2003
Коментари: 0
„Да! И в долината на мрачната сянка ако ходя, няма да се уплаша от зло; Защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават“ (Псалм 23:4).
 
Макар Давид да не може да чуе или види Господа, той казва: „Ти си с мен.“ Господнето присъствие не може да бъде усетено с петте сетива. Единствено вярата ни позволява да знаем, че Той е тук. Вярата ни убеждава, че Господ е по-близо до нас от самите нас. По какъв начин Бог е близо? То е близо чрез Своето слово.
 
Когато Давид казва: „Твоята тояга и Твоят жезъл ме успокояват“, той сякаш иска да каже: „Нищо друго на земята не може да ми помогне в трудностите и проблемите ми. Само Божието слово е мой жезъл и тояга. Аз ще се държа за него и ще го използвам, за да се връщам обратно в пътя. Ще съм уверен, че Господ е с мен и че Той ми два кураж във всяка трудност и проблем. Той побеждава сатана и света, и ме избавя от неприятелите ми.“
 
С думите „Твоята тояга и Твоят жезъл“ Давид извиква образа на овчаря и неговите овце. Той иска да каже: „Един овчар води овцете си с жезъл и тояга, и ги завежда на паша в поляните и при свежа вода. Той ги използва, за да ги пази от всяка опасност. Това е начинът, по който Господ, истинският Овчар, ме води и напътства със Своята тояга. С други думи, Той ме води чрез Словото Си.
 
Така аз ще мога да ходя с Него по верния път и с чиста съвест. Аз също така ще с защитавам от лъжливи учения и фалшиво благочестие. Освен това, Господ ме пази от всяка духовна и физическа опасност, и използва тоягата Си, за да ме избавя от неприятелите ми. Божието слово толкова изобилно ме укрепява и утешава, че никакво физическо или духовно изпитание не е твърде голямо и непреодолимо."
 
Откъс от книгата на Мартин Лутер, Faith Alone
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg