Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Религиозни водачи в телевизионен диалог по време на криза

Main Pic
Публикувана: 03.04.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2603
Коментари: 0
През последните няколко седмици вярващите в България, както и тези по по цял свят, трябва да се съобразяват с наложените от техните правителства ограничения във връзка с масовите събирания, сред които се отнасят и религиозните богослужения. Предвид възможностите за онлайн предавания много църковни общности започнаха да организират богослужения, в които вярващите да се включат виртуално.
 
В тази връзка преди дни Българската национална телевизия обяви, че предоставя своя ефир за повече диалог между представители на отделните религиозни общности в България. Постигнато е споразумение между членове на Управителния съвет на НСРОБ  и генералния директор на Националната телевизия, след проведена среща по темата. На срещата е присъствала и адв. Грета Ганева, правен консултант и секретар на Обединени евангелски църкви в България.
 
Решението е взето с оглед на настоящата криза, при която духовните наставления са особено важни за повдигане на духа и морала в обществото. Българската национална телевизия от години отделя време за предавания в областта на религията и образованието. 
 
Днес, 4 април, събота, е обявен за световен ден на пост и молитва, както вече ви информирахме. В днешното предаване "Вяра и общество", ръководено от богослова д-р Горан Благоев, което се излъчва в ефира на БНТ в 14.00 часа, ще присъстват водачи на различни религиозни вероизповедания. Сред тях ще бъде и п-р Румен Борджиев, председател на ОЕЦ.
 
Темата ще бъде "Как вярата помага в критични моменти". Ще бъдат коментирани наложените ограничения, които са задължителни във време на криза и извънредно положение, с цел оцеляване. Поканените водачи ще обсъдят нуждата от единомислие, зачитане и разбирателство.
 
В предаването ще бъдат коментирани и въпроси, като: "Изпитанието ли е това, което ни кара да забравим религиозните си различия? Как отделните изповедания съобразяват богослужебния си живот с наложената карантина? Говорим с надежда, че пандемията ще отмине. Но ако тя е начало на ново, по-голямо изпитание, ако тя е начало на свършека на света – какво послание следва да отправят религиозните общности?"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg