Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Благословенията на социалната изолация

Main Pic
Публикувана: 23.04.2020
Автор: Алиса Роут
Прочетена: 1169
Коментари: 0

Пандемията промени живота на обикновените хора в целия свят. Някои успяват да работят дистанционно, от вкъщи. Други губят работата си и са принудени да седят у дома. Има ли позитиви от наложената изолация и какви са те?

Социалното дистанциране ни кара да намалим темпото.

Ако до момента не сте имали време за обикновени неща или не сте можели да се радвате на уединение, сега ви се налага. Вие избирате как пълноценно да прекарате това време - дали ще бъдете благодарни на Бога или ще негодувате.

Изолацията означава време, прекарано със семейството.

За някои това не е голямо благословение. Обстановката в някои домове е нездравословна. Междувременно има хора, разделени от възрастните членове на семейството заради тяхната безопасност.
 
За други обаче социалното дистанциране предоставя уникална възможност да прекарват повече време с любимите си хора. Докато всички са у дома, семействата могат да измислят общи занимания, да разговарят и да опознават близките си, защото преди това са били толкова заети, че рядко са ги виждали.
 
Социалната изолация ни помага да заздравим нашите взаимоотношения.
 
Лесно е да се поздравите с колега в офиса или в магазина или да общувате със съучениците в училище. Обаче, за да общувате с други хора по време на социално дистанциране, се изисква планиране, съзнателно решение за изпращане на смс, обаждане или видео чат. Когато физически се отделим от другите, ние осъзнаваме колко ценна е тяхната компания. Печелим признанието на своите приятели, семейството, колегите и връстниците, които имаме.
 
Изолацията ни обединява със света.
Тази пандемия засегна не само един регион или държава, а целия свят. В различни социални платформи обикновените хора от цялото земно кълбо публикуват хумористични видеоклипове, за да разведрят настроението.
 
В тази ситуация светът за първи път се обединява срещу един общ враг. Напомняме си, че всички сме хора, създадени и обичани от Бога, и не сме толкова различни, както понякога  мислим.
 
Социалната изолация ни помага да осъзнаем истински стойностните неща.
Можем да оцелеем без спорт, без забавления, без да ходим в ресторанти. Със социалното дистанциране ние сме ограничени до семейството си и снабдяване на нашите нужди.
 
По-важно е да се грижим за близките си, така че другите да са здрави, отколкото да излизаме и да водим обичайния си живот, с който сме свикнали.
 
Изолацията ни напомни колко е ценен животът и колко много неща можем да правим, докато стоим у дома. Лекарите и медицинските служители на предните линии заслужават нашето уважение и благодарност. Правят големи жертви, за да спасят живота на ближните.
 
Изолацията ни помага да оценим работата на онези, които работят неуморно.
Появиха се  нови герои. Служителите в хранителни магазини, фабричните работници и дори разносвачите, които по принцип са пренебрегвани. Сега осъзнаваме колко важни са тези хора за функционирането на нашето общество.
 
Какво бихме направили, ако персоналът на местната ни хранителна промишленост откаже да се появи? Ако фермерите и производителите решат да спрат да доставят храни и провизии? Най-накрая осъзнаваме колко дължим на всеки член на обществото.
 
Може би, когато всичко приключи, ще имаме повече състрадание. Може би няма да спрем да ги наричаме герои. Може би ще се отнасяме към тези работници с уважението, което заслужават.
 
Социалната дистанция ни помага да свидетелстваме за Христос.
Как реагираме на изолацията като християни? Паникьосваме ли се или ще останем спокойни, доверявайки се на Бога? Ще покажем ли състрадание и ще помогнем ли на нуждаещите се? Ще поставим ли другите пред себе си?
 
Ще продължим ли да правим благочестив избор и ще използваме ли това време за изграждане на отношенията си с Христос и с тези, с които живеем?
 
Когато светът се чувства така, сякаш се разпада, погледите се насочват към християните. Нашето поведение отразява вярата ни. Ще покажем ли спокойствието и утехата, които можем да намерим чрез вярата в Исус, или ще се държим така, сякаш нашият Бог не е достатъчно велик, за да се грижи за нас във време на криза?
 
Хората имат нужда от надежда, която този свят не може да даде. Това е надежда, която може да бъде намерена само чрез любящ Бог, който контролира всичко и се грижи дори за дивите цветя и врабчетата (Матей 6:26-30).
 
В крайна сметка COVID-19 предизвика ужасни неща. Но Бог продължава да излива благословения, въпреки всичко, което се случва, стига да можем да го видим.
 
Източник: Christianity.com
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg