Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво е библейското значение на цифрата 7? (част 3)

Main Pic
Публикувана: 28.04.2020
Автор: Долорес Смит
Прочетена: 1302
Коментари: 0
Изпълнение на обещания и обреци
 
Числото седем също често съпътства изпълнението на обещания или обети. Всъщност еврейската дума за полагане на клетва (шаба) и еврейската дума за седем (шеба) произлизат от еврейската дума, означаваща удовлетвореност или пълнота (саба).
 
В Битие Бог обещава да не унищожава отново Земята с потоп и възпоменава този завет с дъгата, която се състои от седем цвята (Битие 9:8-15). По-късно в Битие научаваме, че Авраам положи клетва за собственост върху кладенец с вода (Битие 21:22-31). Авраам потвърди клетвата си с дар от седем агнета и нарече мястото на клетвата „Вирсавее”, което взаимозаменяемо означава „кладенец на клетвата” или „кладенец на седем”.
 
Книгата на Исус Навиев ни дава още един пример за връзка на цифрата 7 с обещанията. Там Бог обеща на Исус Навиев, че той ще събори укрепените стени на Ерихон, ако Исус Навиев и неговата армия маршируват из града веднъж в продължение на шест дни и седем пъти на седмия ден със седем свещеници, които надуват седем тръби. След като Иисус Навиев последва точно заповедите на Господа, стените на Ерихон паднаха, точно както Господ беше обещал (Исус Навиев 6:1-20).
 
Цифрата 7 е свързана с обещания и в Книгата на Откровение. По-специално четем за седем писма, адресирани до седем църкви (Откровение 2-3). В писмата Христос уверява всяка църковна общност, че ако членовете ѝ се покаят и живеят според инструкциите на Исус, всяка от тях ще получи обещаната си награда.
 
Освен това, Откровението често се позовава на числото седем с оглед на Божието обещание да спаси онези, чиито имена са записани в Книгата на живота, и да осъди тези, чиито имена не са (Откровение 20:15; 21:1, 27). Изпълнението на това божествено обещание е свързано със: седем печата, седем тръби, озвучени от седем ангела, и седем купи на Божия обещан гняв, носени от седем ангела (Откровение 6, 8, 11, 16).
 
Какво означава това?
Широкото използване на числото 7 в Библията във връзка с такива понятия като завършеност, прошка и изпълнение на обещания, предполага, че Бог приписва свещен характер на тази цифра. Трябва обаче да балансираме това заключение с факта, че не всяко споменаване на числото седем в Писанието има прикрепено божествено значение. В това отношение, макар че е разумно да правим изводи при изучаването на Писанието, ние трябва да имаме предвид, че както небесата са по-високи от земята, така и пътищата на Господа са по-високи от нашите пътища и Неговите мисли по-високи от нашите мисли (Исая 55:9).
 
Източник: Christianity.com
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg