Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Трагедията на гонените християни и Ковид-19

Main Pic
Публикувана: 29.04.2020
Автор: Питър Удинг
Прочетена: 1689
Коментари: 0
Тъй като COVID-19 продължава да се разпространява по целия свят, малцинствените християнски общности съобщават, че са „забравени и прехвърлени на края на опашката“. Това гласят съобщения, получени от благотворителната организация Open Doors, UK, която следи за състоянието на преследваните християни. 
 
Благотворителната организация споделя следните примери, които могат да ни запознаят с различни инциденти с гонени християни по целия свят:
 
В северна Нигерия, където властва шириатът, християните получават шест пъти по-малки дажби в сравнение с мюсюлманските семейства, отпускани от правителството на държавата.
 
В Индия християните съобщават, че са оставени в края на опашката, когато се редят за храна заедно с други членове от кастата на Далит или „недосегаемите“. Църквите изразяват опасението, че индуистките фундаменталисти ще използват възможността да подкупят вярващите с храна, за да ги накарат да приемат индуизма.
 
В Узбекистан, където блокирането заради пандемията е особено строго, партньорите на Open Doors доставят храни на семействата, на които им е отказана помощ заради тяхната християнска вяра.
 
В една неназована страна в Азия партньорите на Open Doors рискуват затвор за доставка на храна на християни в отдалечени райони, които не получават друга помощ. „Чувал съм хора да плачат преди, но това е нещо друго, много по-дълбоко“, казва служител на Open Doors в Азия, която ще наречем Хана.
 
„Някои от най-отдалечените общности са игнорирани, когато кажат, че са християни,“ пояснява тя.
 
Междувременно християнските медицински сестри и болногледачи са изправени пред допълнителен риск заради вярата си.
 
В една страна в Персийския залив, която не може да бъде назована, християнските медицински сестри се изпращат на фронтовата линия без предпазно оборудване, което подтиква Open Doors да помогнат и да осигурят част от необходимото облекло.
 
В друга неназована централноазиатска страна християните са принуждавани да се грижат за пациенти с COVID - 19.
 
„Болнични сестри, които са християнки, са изпращани да лекуват пациенти с коронавирус“, съобщава една от медицинските сестри, която от съображение за сигурност ще наречем Мария.
 
Тя добавя, че християните се молят да могат да действат като „ръцете и краката на Исус,“ докато лекуват болните.
 
Джулия Бикнел, която анализира списъка за наблюдение на преследванитe християни в Open Doors, обяснява: „В много азиатски страни, особено в Южна Азия, и в някои части на Африка, християните са  сред най-бедните прослойки на обществото. Те са ангажирани в сферите на събиране на отпадъците или брането на плодове. Те обикновено са третирани като „долни“ и „нечисти“ поради съображенията на съответната каста, верую или етнос.“
 
Подобна е ситуацията в голяма част от Африка в областта на Сахара. В Етиопия, където мнозина остават без работа поради блокирането заради COVID-19, християните са изправени пред още по-големи затруднения.
 
Мъж, на 22 години, който е повярвал наскоро, е намерил убежище при други християни, след като общността му го прогонва заради вярата му в Христа. Откакто влизат в сила ограниченията поради коронавируса, той търси различни начини да намери достатъчно храна за ядене, тъй като собственото му семейство не му оказва никаква помощ. Говорителят на Open Doors за региона казва: „Тъй като много от християните в Северна Африка идват от по-ниската средна класа, голяма част от тях работят на нископлатени работни места. Много от тях сега седят вкъщи заради кризата и нямат източник на доходи."
 
„Тук във Великобритания тези хора биха били аплодирани като ключови работници“, добавя Джулия Бикнел.
 
"Въпреки това, в техните собствени държави те едва могат да изхранват семействата си."
 
Християните по света са призовани да се молят за техните страдащи братя и сестри, които са по-малко привилегировани от тях и страдат заради вярата си.
 
Източник: Open Doors
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg