Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато тийнейджърът се бунтува...

Main Pic
Публикувана: 15.05.2020
Автор: Ронда Стоп
Прочетена: 834
Коментари: 0

Когато децата и особено, момчетата, са малки, тяхното отглеждане е сякаш лесно, но когато натъпи периодът на съзряването и пубертета, нещата започват да се променят. Момчетата не обичат техните майки да показват публично своите чувства към тях с прегръдки или ласки, и като че ли вниманието им е раздвоено, когато родителите им говорят с тях. Настъпват моменти и на открит бунт, когато тийнейджърите се възпротивяват на съветите или ограниченията, наложени от техните родители. Какво да правим тогава? По-долу предлагаме няколко практични съвета, които биха били от полза на родители, които отглеждат момчета.

Говорете с тях, не им "четете лекции"

Когато тийнейджърът започне да проявява своята воля или да настоява за различни неща, тогава родителите са изправени пред дилемата да наложат контрол или да покажат "кой командва" в дома. Това обаче води до затрудняване на взаимоотношенията между родители и деца особено в периода на пубертета. Изключително важно е родителят да говори с тийнейджъра, а не да "му чете конско". Детето ви заслужава вашето пълно внимание. Изслушайте го с нераздвоено внимание. Нека да разбере, че чувствата му са важни за вас. Нека да знае, че уважавате мислите и мнението му, и сте истински загрижени, ако има проблеми.

Опитайте се да видите нещата през неговия поглед

Много важно е да задавате въпроси на тийнейджъра, които ще ви помогнат да видите обстоятелствата през неговия поглед, а не през вашите очи. Вместо да бързате да го поправяте или да изтъквате колко е сгрешил, постарайте се да разбере, че му съчувствате и сте наясно, че му е трудно. Не забравяйте, че юношите са склонни да прибягват до неразумни постъпки, така че това е част от израстването. Пубертетът е свързан и с промени в настроението, така че бъдете готови да проявите разбиране, като задавате адекватни въпроси, които да върнат нещата в правилната посока.

Нека да знае, че сте на негова страна

Когато се налага да поставяте ограничения, обикновено реакциите на юношите са бурни и свързани с бунт. Постарайте се вашият бързо растящ юноша да разбере, че вие цените желанията му, искате най-доброто за него и не сте против мечтите му. Детето ви трябва да е наясно, че дори и когато му забранявате различни неща, вие действате в негова полза, а не - обратното.

Показвайте уважение

Научете се да показвате обич и уважение към сина си, без да го засрамвате. Докато е дете, може спокойно да демонстрирате открито своите ласки - прегръдки и целувки, но когато момчето стане юноша, то започва да се срамува заради реакциите на връстниците си. Когато вашият тийнейджър се чувства уважаван и ценен от вас, той сам ще ви показва чувствата си.

Ако сте в нужда, потърсете помощ

Неслучайно в Божието слово по-възрастните жени са увещавани да съветват по-младите (Тит 2:4). Не се колебайте да потърсите помощ от по-опитни от вас християнки, които вече са преминали успешно през тази трудна възраст. Те ще ви окажат нужната подкрепа и вие ще се обнадеждите, че нещата са решими.

Празнувайте постиженията на детето си

Детето ви трябва да знае, че го цените и се гордеете с него. Хвалете го за неговия успех и постижения, като не пестите комплиментите и добрите думи, така съграждате неговата добра оценка и самочувствие.

Молете се, молете се и пак се молете

Родителите често пренебрегват най-мощното оръжие, с което разполагат при възпитанието на техните деца - това е молитвата. Настоящето време на принудителна изолация е перфектна възможност да се посветите на молитва за вашите деца. Бъдете уверени, че Бог слуша вашите молитви, защото се молите по Неговата воля, за доброто на децата, които Той ви е дал. Той никога няма да пренебрегне прошенията ви.

Източник: Cross Walk

Превод: Петя Ззрева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg