Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелието - мир или меч?

Main Pic
Публикувана: 17.05.2020
Автор: Кларънс Хейнс
Прочетена: 1135
Коментари: 0
"Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята. Не дойдох да донеса мир, а меч" (Матей 10:34).
 
В тези стихове Исус разкрива истини за Евангелието и християнството, които понякога се пренебрегват. Евангелието е конфронтационно. Евангелието е поляризиращо. Евангелието може да донесе разделение. Ако сме напълно честни, евангелието е обидно за някои хора.
 
Какво представлява Евангелието?
Евангелието е добрата новина, че Исус дойде да умре за нашите грехове. Трябва да признаем, че сме грешници и че се нуждаем от спасител, а Исус е нашата единствена надежда за спасение. На небето и земята няма друго име, чрез което човек може да бъде спасен, освен това на Исус. Евангелието означава, че трябва да вложите вярата си в Христос и само в Него, за да намерите прошка на греховете, спасение и надежда за вечен живот.
 
Това е посланието на Евангелието и когато наистина го проповядвате, нека бъдем честни, всички няма да го харесат. Мнозина ще отхвърлят идеята, че Исус е единственият ПЪТ. Това отхвърляне не носи мир, а - меч. Исус ни казва по-късно в Матей да отидем по целия свят и да проповядваме това евангелие. Той казва, че Евангелието ще разделя, знаейки, че хората ще го отхвърлят. И все пак, Христос ни заповядва да го проповядваме така или иначе.
 
Нека разгледаме тези три „меча“ на Евангелието, споменати по-горе.
 
Евангелието конфронтира
Нека си го кажем, Евангелието изрича истината право в лицето. Първото нещо, което трябва да направите, когато се сблъскате с Евангелието, е да признаете, че грешите. Вие сте направили грешен избор. Имали сте погрешни нагласи. Направили сте грешни неща. Всички тези неща са грях и първото нещо, което трябва да направите, когато дойдете при Христос, е да признаете, че сте грешник.
 
Много хора се спъват от тази истина и дори не искат да признаят нуждата си от Христос, защото не виждат себе си като „лош“ човек. Може би съм изричал някоя „бяла лъжа“ от време на време, но не ме наричайте грешник. Истината на Евангелието ви изправя пред вашия грях, защото всички са съгрешили. Добрата новина е, че тя не просто се сблъсква с вашия грях - а ви дава и лекарството. За съжаление, мнозина никога не стигат до лекарството, защото тази първоначална конфронтация не им харесва.
 
Евангелието поляризира
Евангелието кара хората да формират лагери или позиции. Една от основните поляризиращи характеристики на Евангелието, е, че твърдим, че Исус е единственият ПЪТ,  друг няма. Всъщност ние само заявяваме това, което самият Исус каза:
 
Исус отговори: „Аз съм пътят и истината, и животът. Никой не идва при Отца, освен чрез мене ”(Йоан 14:6).
 
Това е поляризиращо твърдение. Нима се опитвате да ми кажете, че Исус е единственият ПЪТ? Да. Искате да кажете, че няма начин човек да отиде при Отец, освен чрез Христос? Да. Надявам се, докато четете това, да започнете да усещате колко поляризиращо е това твърдение. Много хора не харесват факта, че Исус е единственият ПЪТ за спасение. Той обижда много хора, но това е истината. 
 
Трябва да приемете реалността, че когато споделяте Евангелието, хората не винаги ще ви харесват. Бих искал истината да е друга, но ако хората не винаги са харесвали и приемали Исус, те не винаги ще харесват и приемат вас.
 
Евангелието разделя
Има много семейни ситуации, в които посланието на Евангелието не носи мир в дома, а - разделяне. Помислете за семейство, в което единият съпруг е спасен, а другият - не. Или дом, в който детето се спасява, а родителите не. Може случаят да е обратен, където родителите са спасени, но децата не са.
 
Това са динамични ситуации, с които сме запознати. Когато един член от семейството е избрал да следва Христос, в тази фамилна единица може да се формира стена. Това обаче не се случва само в семействата. Това може да се случи с приятели, колеги и във всяка ситуация в обществото. Посланието на Евангелието и изискването да следваме Исус могат да предизвикат раздяла. Това може да доведе до раздори и да накара хората да се обърнат срещу вас.
 
Трябва да призная, че съм благодарен, че Исус ни предупреждава, като ни казва истината. Той не скрива реалността, когато ни кани да Го следваме. Христос ни уведомява, че това може да е част от цената, която трябва да платим, за да бъдем Негови ученици. Трябва да кажа, че не е приятно, но е част от пътуването.
 
Въпреки истината за естеството на Евангелието, заповедта за нас не се е променила.
 
Марк 16:15 - „Той им каза: Идете по целия свят и проповядвайте Евангелието на всяка твар.“
 
Матей 28:19 - „Затова идете и правете ученици от всички народи, като ги кръщавате в името на Отца, на Сина и на Светия Дух.“
 
Продължаваме напред, защото това е единствената надежда. Приемаме Евангелието, защото желанието на Бога е никой да не загине и всички да бъдат спасени. Вярваме в Благата вест, защото любовта на Бога в сърцата ни към изгубените, ни принуждава, въпреки предизвикателствата. И накрая, вярваме, защото знаем, че Исус върви с нас. Именно Неговото обещание към учениците ни насърчава днес.
 
„И ето, Аз съм с вас, до самия край на света“ (Матей 28:20).
 
Истината на Евангелието е меч и мнозина приемат неговото послание и получават мир за душите си. И все пак, същото послание, което ще донесе мир на някои, ще бъде меч за други. Идете и проповядвайте Евангелието, въпреки всичко.

Източник: Bible Study Tools

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg