Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво научих от Рави Закараяс?

Main Pic
Публикувана: 18.05.2020
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 2145
Коментари: 0

Трябва да си призная. Преди единадесет години приех поканата да превеждам на Международна мисионерска  конференция, защото знаех, че един от лекторите ще бъде д-р Рави Закараяс. Преди и след това съм прекарала стотици часове, черпейки от неговата мъдрост, топлина и пламенност, коренящи се в познаването на Господ Исус Христос и любовта му към кръста.

След като 3 дни имах щастието, привилегията и предизвикателството да превеждам лекциите му, в края на форума, можах лично да поговоря с него за 15 минути. Усещането е незабравимо. Рави не само звучеше като баща. Сърцето му беше такова. Топлината в думите му, съветите му, отношението му към редови богослов, начеващ докторант, какъвто бях в онзи момент, остават да звучат. 

Няма да го наричам най-великият апологет на нашето време, защото за него това не беше определящо. Няма да коментирам десетките му книги. Ще спомена само впечатлението ми за неговите взаимоотношения с екипа му. Рави беше един неповторим ментор. Успя да подготви хора, които да поемат служението му, така, сякаш той все още е сред нас. Бащиното му сърце искреше, когато с гордост представяше своите млади колеги, които заставаха на подиума редом до него. Скромността и смирението му бяха пословични, но не е ли това истинският белег на великите личности?!

Рави беше служител на благовестието, който, според неговите думи, прекарваше живота си в пътуване 270 дни в годината. Удивително за мен е, че този служител, лектор, писател и ментор, беше и верен съпруг и любящ баща, чиито деца не само са посветени християни, но и служат за Царството. Във всяка лекция намираше начин да ги спомене, както и да благодари на съпругата му за неизменната подкрепа в служението. Каква по-силна атестация от тази за неговата вяра, интегритет и духовен характер?!

Рави Закараяс ни остави книги, лекции и стотици часове видео материал, които никога няма да омръзнат на онези, търсещи истината. Д-р Закараяс беше известен не просто със своя завиден интелект, дълбоки познания, финес при общуването и фотографска памет (цитираше наизуст английска поезия така вдъхновено, че и най-големият прозаик би се влюбил в нея), а и със зачитане на ближния, независимо от неговите верски убеждения.

За д-р Закараяс най-важни бяха Абсолютната Истина и безсмъртната човешка душа, както и неразривната връзка между тях. Опазен от Бога след опит за самоубийство, когато е само на 17, защото смята, че животът му е безсмислен и провален, Рави бе посветен на мисията да показва на другите Абсолютната Истина в лицето на Христос и да ги подканя да я познаят.

Рави ме вдъхновяваше и със своята вечна позитивност. Когато преди 2 месеца отправи призив да се молим за него, защото му предстоеше операция на гръбнака, а веднага след това научи диагнозата - злокачествен тумор, вярата му беше толкова силна, че бодро ни увери, че вече се подготвя за лекциите, които му предстоят през лятото. Е, Господ е знаел, че лекции няма да има. Впрочем, не само за Рави.

В свят на омраза, противопоставяне и залязващи ценности, във време на извращения и западащ морал, Рави блестеше като ярка звезда на небосклона на християнската мисъл още приживе. Сега му предстои да споделя славата на Бога, Когото толкова обичаше и за Когото беше готов на всяко изпитание.

Накрая ще ви оставя с няколко негови сентенции, върху които ще мислите дълго, убедена съм:

"Болката често е временна, но разочарованието от земните наслади води до празнота, която трае цял живот."

"Ние имаме право да вярваме в каквото си искаме, но не всичко, в което вярваме, е истина."

"Да уважаваш правото на другия да греши, не означава, че погрешното е вярно."

"Кръстът на Христос е центърът на историята. Без кръста, историята не може да бъде дефинирана или коригирана."

"Най-голямата битка в живота ви е времето, прекарвано с Бога всеки ден. Не се проваляйте, защото в противен случай всички други битки ще бъдат по-страшни."

"Най-голямата мечта на всички трябва да бъде да познават Бога и да знаят какво Той е приготвил за тях."

"Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно ни е да се удивляваме. Само Бог е достатъчно велик, за да ни изпълва с удивление."

"Човек не е просто неморален. Той е погинал и мъртъв. Най-голямата разлика между Исус Христос и моралните учители, издигани от света, е, че те се опитват да направят лошите хора добри, докато Христос дойде, за да накара мъртвите да оживеят."

"Онова, което те определя като личност, не е кой си, а на кого принадлежиш."

мъртта може да бъде точка или запетая. За християнина смъртта е само запетая."

До скоро виждане, скъпи Рави. Ти си блажен в чудната небесна красота.

"Скъпоценна е пред Господа смъртта на светиите Му." (Псалм 116:15)

"Разумните ще сияят със светлостта на простора и онези, които обръщат мнозина в правда, като звездите до вечни векове." (Данаил 12:3)

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg