Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Генетикът Франсис Колинс печели наградата „Темпълтън“

Main Pic
Публикувана: 24.05.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1395
Коментари: 0
Според ръководството на фондацията, присъждаща годишната награда "Темпълтън", която е по-ценна от Нобеловата награда, „в своите научни постижения, обществени изяви и популярни творби, в това число най-продаваната за 2006 г. книга „Езикът на Бога “, Франсис Колинс демонстрира как християнската вяра може да мотивира и вдъхнови сериозните научни изследвания“.
 
„Той се стреми да насърчава религиозните общности да приемат най-новите открития на генетиката и биомедицинските науки като прозрения за обогатяване и разширяване на тяхната вяра“, подчертават те.
 
В отговор на съобщението, че е спечелил наградата "Темпълтън", Колинс пише следното в социалната мрежа Туитър:
 
„Осъзнаването, че принципите на вярата и науката се допълват, ми е било голяма утеха в търсенето на истината. За мен е чест да получа наградата "Темпълтън" за 2020 г, и е много смиряващо да бъда сред такива лауреати като Майка Тереза, Далай Лама и Дезмънд Туту”.
 
„Като християнин в продължение на 43 години съм открил една радостна хармония между научните и духовните светогледи, и никога не съм срещал непримирима разлика между тях“, посочва Колинс.
 
Генетикът обяснява: „Докато пиша това, почти всеки момент от деня ми е свързан с усилията да намеря лечение и ваксина срещу COVID-19. Елегантната сложност на човешката биология непрекъснато създава у мен чувство на страхопочитание ”.
 
„И въпреки това скърбя за страданието и смъртта, които виждам навсякъде. Понякога признавам, че съм нападнат от съмнения как един любящ Бог би позволил подобни трагедии“, добавя той.
 
„Но тогава си спомням, че Бог, който висеше на кръста, е интимно запознат със страданието. Уча и отново научавам, че Бог никога не е обещавал свобода от страдание, а по-скоро да бъде „нашето убежище и сила, истинска помощ в беда“ (Псалм 46).“
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg