Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ислямски шейх запалва дъщеря си, защото е приела християнската вяра

Main Pic
Публикувана: 25.05.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1690
Коментари: 0
Неспособна да се върне в дома си в западна Уганда поради ограниченията за пътуване около Ковид-19, Рехема Кьомухендо се намира в източната част на страната, когато за първи път чува за Христос.
 
През март тя придружава баща си, който е шейх,  в командировка от окръг Мбарара до област Мбале (на 492 километра),  и започва да слуша християнски програми, излъчвани по радиостанция ФМ. Те все още са в къщата на леля ѝ в село Навуйо, област Мбале, на 4 май, когато в 10 ч. тя звъни на позната на баща си, която е християнка.
 
„Тя ми обясни за Христос и за пътя на спасението. Аз бях изобличена за грях и приех Исус за мой Господ и Спасител“, разказва Кьомухендо пред репортер на християнската медия Morning Star News по телефона. „Докато тя споделяше Христос с мен, аз бях силно възрадвана, а баща ми чу моята радост и се събуди, дойде от спалнята си разярен и се нахвърли върху мен, удряйки ме с ритници и юмруци.“
 
Нейният баща е шейх Хюсеин Баяруханга Хюсеин от област Мбарара. Шейхът повиква 45-годишната си сестра, която спи в другата стая, като ѝ казва, че дъщеря му е приела християнството и затова той смята да я убие, разказва Кьомухендо.
 
Шейхът набързо взема туба с бензин, излива я върху дъщеря си и я запалва, разказва пред Morning Star News жена, която е разговаряла с Кьомухендо. Момичето започва да крещи за помощ, а леля ѝ става от леглото и се опитва да я защити от бащата, като я закрива с тялото си.
 
Съсед християнин намира таксиметров микробус, който да закара младата жена в болницата и тя незабавно е подложена на лечение.
 
Очаква се Кьомухендо да остане в Регионалната болница повече от месец, защото е със сериозни изгаряния на крака, корема, в областта на ребрата, близо до шията и на част от гърба.
 
„Моля ви, помолете се за бързото възстановяване на Кьомухендо“, призовава съседът християнин.
 
Кьомухендо и съседът, разказал за случилото се, не са съобщили за нападението в полицията от страх, че баща ѝ може отново да се опита да я убие.
 
Нападението е поредното от много случаи на преследване на християни в Уганда, които Morning Star News са документирали.
 
Конституцията на Уганда и други закони предвиждат религиозна свобода, включително правото да се разпространява вярата и да се преминава от една вяра в друга, но на практика насилието над християни е факт.
 
Мюсюлманите съставляват не повече от 12 процента от населението на Уганда с високи концентрации в източните райони на страната.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg