Четвъртък, 09.07.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"А Исус му каза: Ако можеш да повярваш! Всичко е възможно за този, който вярва." Марк 9:23

OnLine
RSS Facebook Twitter

Засилване на миграцията и трафика с хора заради пандемията

Main Pic
Публикувана: 27.05.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1044
Коментари: 0
Ограниченията за пътуване и движение, свързани с Ковид-19  "вероятно ще доведат до увеличаване на контрабандата на мигранти и трафика на хора от потока от най-засегнатите страни до по-богатите дестинации", се казва в доклад, публикуван наскоро от Службата на ООН за наркотиците и престъпността ( UNODC).
 
Освен това „потенциалното влияние на ограниченията, свързани с COVID-19, и икономическия спад върху контрабандата на мигранти и трафика на хора може да бъде сериозно“.
 
„През Средиземноморието африкански, северноафрикански, близкоизточни и азиатски мигранти и бежанци попадат в капана между необходимостта да бягат от конфликтите и бедността, опасните открити морски води и риска от предаване на COVID-19 при липса на основни хигиенни условия по споменатия маршрут“, се казва в доклада.
 
Между януари и април 2019 г. по море и суша в Италия са регистрирани 667 пристигнали мигранти, като за същия период на тази година те са били 3 655. Докладът показва и увеличение на пристигащите мигранти в Испания през месеците февруари и март в сравнение с 2019 г. Гърция претърпя голям ръст на пристигащите през януари и февруари, след дипломатическата криза между Европейския съюз и Турция, но от март насам те намаляват.
 
Ограниченията за пътуване и движение поради Covid-19 не спират движението на хора, бягащи от конфликти, насилие и опасни и нечовешки условия, които по принцип нямат друг избор, освен да използват услугите на контрабандисти на мигранти “, подчертава UNODC.
 
В доклада се посочва, че „затварянето на сухопътни, морски и въздушни граници може да увеличи контрабандата на мигранти, тъй като хората имат още по-голяма нужда от услугите на контрабандисти, за да преминат границите“.
 
„Затварянето и ограниченията също често водят до използването на по-рискови маршрути и условия и по-високи цени за контрабандни услуги, излагане на мигранти и бежанци на увеличена злоупотреба, експлоатация и трафик“, предупреждава се в доклада.
 
„Страните от ОН трябва да продължат да подкрепят работата за борба с трафика и да адаптират програмите си за помощ към новите и извънредни обстоятелства, създадени от пандемията и последиците от нея“, заключава докладът.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg