Вторник, 23.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новият завет е преведен на „нов“ африкански език

Main Pic
Публикувана: 28.05.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 849
Коментари: 0
Племето на Пламъка* (името е променено поради съображения за сигурност) живее в централния регион на страна, намираща се в Западна Африка.
 
Племето наброява повече от 300 000 души,  99% от които са мюсюлмани. От месец април представителите на тази племенна група вече разполагат с превод на християнски издания на техния говорим език.
 
Преводачите на Библията на Уиклиф (Wyclyffe Bible) са успели да предадат първите копия на Новия Завет и старозаветната книга Битие на водачите на въпросното племе.
 
„През последните години някои хора от племето са се преместили в околните градове и съседните провинции, но центърът на културния живот остава съсредоточен в малко повече от 60 неголеми села. Семействата са обединени в групи на принципа на родовата общност”, поясняват представители на организацията, които са ангажирани с превода на Библията.
 
Новият завет и старозаветната книга Битие са преведени, издадени и предадени на представител на племето в края на април на неофициална церемония, в разгара на ситуацията с карантината, свързана с пандемията.
 
Екипът, отговорен за превода на Писанията, смята, че е особено важно книжното издание и мобилното приложение да станат достъпни сега, през месец Рамадан, когато мюсюлманите прекарват допълнително време в молитва и размисъл, а не да чакат, докато е възможно официално представяне на преведените книги.
 
„Фокусът занапред е да се преведе останалата част от Стария завет, което ще спомогне за изграждането на по-силни мостове с мюсюлманската общност“, казват представители от организацията на преводачите от Wycliffe Bible.
 
За да достигнат до по-голяма аудитория, екипът се стреми да запише на аудио носители преведените библейски книги, така че хората да могат да ги слушат и да ги споделят на своите мобилни телефони. По отношение на нуждата от ограмотяване и с цел да благослови общността, екипът работи в сътрудничество с местните неправителствени организации, преподавайки курсове за обучение на възрастни.
 
Източник: Евангелски фокус
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg