Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бог ни е избрал

Main Pic
Публикувана: 07.06.2020
Автор: Мартин Лутер
Прочетена: 811
Коментари: 0
„Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.” (Йоан 15:16)
 
От самото му начало в света бушува жестока битка. Каин искал да бъде избран от Бога при собствените си условия. Той искал Бог да цени неговите дела, вместо тези на брат му.
 
Светът следва примера на Каин оттогава досега. Светът винаги иска да преобърне този стих от Йоан наопаки и да каже: Аз не искам да бъда избран от Бога. Искам аз да го избера.” Но Бог не може и няма да толерира това. Той отново преобръща думите им и казва: „Вие не можете и няма да ме изберете. Аз трябва да ви избера. Това няма да се случи по начина, по който вие си представяте, а така както Аз искам. Аз искам да съм вашият Господар и Господ. Не желая вие да владеете над Мен.”
 
Това е причината в Писанията Бог да осъжда и да отхвърля тези избори, които заставят срещу Неговите заповеди.
 
Дори Павел осъжда този порок. Той казва: „Никой да ви не отнема наградата с измама, чрез самоволно смиреномъдрие и ангелослужение, като наднича в неща, които не е видял и напразно се надува с плътския си ум” (Колосяни 2:18). По подобен начин той казва: „Тия неща наистина имат вид на мъдрост в произволно богослужение и смирение и в нещадене на тялото, но не струват за нищо в борбата против угождаването на тялото” (ст. 23).
 
С тези думи апостол Павел описва хората, които вършат безполезно, измислено от самите тях поклонение и оправдават това казвайки: „Намерението ми беше добро и го направих заради Бога и за да го почета. Това ще Му е угодно и Той ще бъде милостив към мен”. Такива хора са двойно по-лоши от Божиите врагове.
 
Бог призова евреите да излязат от Египет, като им даде Десетте заповеди. Чрез тях Той ясно им каза какво трябва и  какво не трябва да правят, така че те да не си измислят начините, по които да Му служат. По подобен начин Бог желае да ни каже какво означава да Му служим така, както Той иска.
 
Източник: Книгата на Мартин Лутер "Faith Alone"
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg