Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Обръщение на ОЕЦ до Министерството на здравеопазването

Main Pic
Публикувана: 18.06.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1191
Коментари: 0
                                                                                              до МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 
                                                                                                                                                                     
 
                                                                                              до ГЛАВНИЯ ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР
                                                                                                                                              
 
 
                                                               МОЛБА
 
 
                        от ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ
                   ЕИК 131164696, със седалище: гр. София, ул. "Солунска" № 49, 
                            представлявано от Румен Борджиев – председател 
 
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР,
 
На първо място искам да Ви благодаря от името на ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ (ОЕЦ) за всички усилия, които полагате в извънредната епидемична обстановка за справяне с ковид-инфекцията. Ние всички оценяваме това, което правите и искаме да знаете, че имате нашата подкрепа.
 
Повод за настоящата молба са медийни публикации, зачестили през последните дни, в които констатираме съдържание на лични данни с висока чувствителност, касаещи здравословното състояние и религиозната принадлежност на вярващи и служители от евангелско-протестантската общност у нас. Конкретно се касае за следните материали: 
 
„Контактни на пастора от Родопите са новите случаи на COVID-19 във Варна“ (novini.bg, 17.06); 
„Пастор е с коронавирус в ямболско“ (radio999bg.com, 17.06); 
„Пастор от Баптистка църква е новозаразеният във Варна“ (varnautre.bg, 16.06); 
„Кошмарът в Самоков няма край, К-19 продължава да поразява“ (blitz.bg, 11.06); 
„50 евангелисти, начело с пастора, пръснали Covid-19 в Перущицa“ (24chasa.bg, 18.06). 
 
Ние разбираме необходимостта при констатирано заболяване да се изследва пътят на инфекцията, но си даваме сметка, че това е оправдано единствено за целите на овладяване на епидемия. Категорично не можем да приемем данните да се разпространяват публично. Независимо че в статиите не са посочени например имената на 55-годишния баптистки пастир от Варна, за всеки, който знае колко баптистки църкви има във Варна, както и кой е пастирят, дори и да не е посочена възрастта му, ще е ясно и кое е лицето. Следователно се касае за събиране и разпространение на лични данни, достатъчни да се идентифицира лицето, с което ние категорично не можем да се съгласим. 
 
Отделно от това намираме за тенденциозно да се събират и публикуват данни за религиозната принадлежност, конкретно на лицата от нашата религиозна общност. Прави впечатление например, че на нито едно друго заразено лице не е оповестена религиозната принадлежност. Така не се разпространява за когото и да е другиго да е с православна, мюсюлманска, католическа, еврейска, арменска или каквато и да е било друга религиозна принадлежност. Факта, че се събират и разпространяват данни, свързани с религиозна принадлежност единствено на лица с евангелско-протестантски убеждения, намираме за обезпокоителен. 
 
В този смисъл припомняме, че СЗО разпространи нарочни указания в тази посока, а именно да не се събират, още по-малко пък да се разпространяват, лични данни относно религиозната принадлежност на лицата. 
 
Отделно от това, събирането и разпространението на лични данни с висока чувствителност, достатъчни да бъде идентифицирано лицето, които дават яснота за неговото здравословно състояние, представлява пряко нарушение на Закона за защита на личните данни. 
 
Ето защо с настоящото Ви сезирам за извършване на проверка по сочените случаи и след констатиране на нарушения и тяхното авторство да наложите съответните наказания, за което Ви моля да ни информирате.
 
Отделно от това, Ви моля да дадете необходимите указания на служителите и лицата, събиращи лични данни на заразените относно законовия режим и изисквания, като им напомните санкциите, предвидени по закон.
 
Оставаме с надеждата, че ще направите всичко, съобразно възложените Ви по закон компетентности и задължения за предотвратяване на подобни практики.
 
Приемете най-искрените ни поздрави!
 
 
С уважение:
 
Румен Борджиев – председател на УС на ОЕЦ 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg