Събота, 23.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;" Филипяни 4:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

Управителният съвет на ОЕЦ с обръщение към вярващите

Main Pic
Публикувана: 21.06.2020
Автор: Румен Борджиев
Прочетена: 709
Коментари: 0
                                                                           ОБРЪЩЕНИЕ
 
                                                               от УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ 
                                               на ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ
 
 
                                                        Скъпи съработници в Христовото дело, 
 
През последните дни сме свидетели на зачестили информации за евангелски водачи и църковни членове, заразени с Covid-19 най-вероятно след участие в пастирско събрание. Към момента има трима починали пастири: от Варна, от Козарево и от църквата домакин в Перущица.  Редица участници в срещата са заразени, а някои вероятно са пренесли вируса до родните си места. Вследствие на тази ситуация мнозина са в тревога. 
 
Водени от загриженост за живота и здравето на вярващите, Управителният съвет на ОЕЦ обръща внимание на следното: 
 
 1. Изказваме искрени съболезнования на семействата и църквите на пострадалите от болестта! Молим се в този труден период Бог да придаде утеха на близките на починалите, да ги укрепи със Своя мир и да им вдъхне сили да продължат напред. 
 2. Препоръчваме на деноминациите временно да преустановят всякакви събрания на големи групи вярващи: включително детски, младежки, женски, пастирски и пр. Там, където се провеждат богослужения, настоятелно обръщаме внимание да се спазват стриктно санитарните изисквания, мерките за дезинфекция, разстоянията между присъстващите, предпазните маски! Настойчиво призоваваме в църковните служби на живо да не участват възрастни, болни и деца. По възможност нека да се възползваме от възможностите за онлайн излъчване на богослужения. 
 3. Защитата на живота и здравето на служителите и вярващите е наша основна грижа. Последните развития показват, че никой не е застрахован срещу заболяване. Нека да се отнесем към ситуацията с необходимата сериозност и духовна отговорност! Нека да не ставаме за съблазън на обществото около нас. Насърчаваме църквите и вярващите да продължат да пребъдват в молитва и пост: 
 • за утеха и мир у близките на починалите; 
 • за опазване на живота и здравето на пастирите и вярващите, заболели от Covid-19, и особено на онези, които са в тежко състояние;
 • за семействата на пострадалите – да бъдат предпазени от зараза;
 • за единство между вярващите в този период на изпитание;
 • за водителство, любов и духовен поглед у църковните водачи;
 • за разпространението на Благата вест и разрастването на Царството;
 • за здравната система и медицинските лица – да продължат да служат с всеотдайност до пълното преодоляване на заразата; 
 • за страх от Бога и мъдрост свише у държавните ръководители. 
Властите вече осезаемо охлабват мерките, а в обществото битуват разнопосочни мнения и конспиративни теории. На този фон обаче трагичните случаи и притеснителните вести от последната седмица ни напомнят колко сериозен проблем е коронавирусът. Отправяме призив църквите да не намаляват бдителността, а вместо това с трезв ум, зряло сърце и непоколебима изповед да поощряват вярващите се отнасят разсъдливо и отговорно към обстановката. Спазвайте мерките, утешавайте скърбящите, пребъдвайте в молитва. 
 
Вярваме, че свидетелството на Христовата любов чрез църквата е онази основа, на която можем да стъпим високо и да разпръскваме духовна надежда у нашите сънародници. Нека текстът от I Петър 5:6-11 да послужи за нашето мобилизиране и утвърждаване: 
 
Смирете се под мощната ръка на Бога, за да ви възвиси своевременно. Всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас. Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне. Съпротивете му се, като стоите твърди във вярата, като знаете, че същите страдания се понасят и от братята ви по целия свят.
 
А Бог на всяка благодат, Който ви е призовал в Своята вечна слава чрез Христос Исус, ще ви усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебими, след като пострадате малко. 
 
На Него да бъде господството до вечни векове! 
 
Управителният съвет на ОЕЦ остава в молитва за Божието водителство.  Убедени сме, че евангелско-протестантската общност е подготвена да проявява на дело всички Христови ценности за преминаване през тази тежка криза: братолюбие към вярващите, солидарност към невярващите, незлобливост към хулителите и мърдост как да се обхождаме в изпитания, избягвайки капаните на врага. 
 
От името на УС на ОЕЦ, 
 
Румен Борджиев – председател на УС на ОЕЦ 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg