Вторник, 22.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление" Притчи 24:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мисионери, които промениха света

Main Pic
Публикувана: 23.06.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 495
Коментари: 0

Познаваме ли хората, които са променили света, посветени на мисионерска дейност? Ще ви припомним някои от тях.

Роденият във Великобритания Уилям Кери често е наричан „бащата на съвременните мисии“. Роден през 1761 г., този баптистки служител е мисионер, преводач, социален реформатор и културен антрополог. Той започва работата си в Индия, основавайки училища за бедни деца. Неговото творчество става причина за основаването на Баптисткото мисионерско дружество, чийто обхват надхвърля четиридесет държави.
 
През годините, прекарани на мисионерското поле, Кери превежда Библията на десетки индийски диалекти и основава колегия за екипиране на местните служители. Той наистина прилагa в живота си своите собствени думи: „Очаквайте велики неща от Бога. Опитвайте велики неща за Бога."
 
Мери Слесър (1848-1915) е смела шотландска християнка, която има радикално служение като мисионер в Нигерия. Известна със своята силна личност и чувство за хумор, Слесър безстрашно работи в региони, където много мисионери преди нея са убити мъченически. Тя остава непоколебима, въпреки непосредствената опасност.
 
Мери научава езика на местните хора и така е в състояние да им свидетелства за любовта на христос. Тя обича да казва: „Защо да се страхувам? Аз съм в Кралската мисия. Аз съм в служба на Царя на царете."
 
В регионите, в които работи Мери, близнаците се разглеждат като лоша поличба и след раждането са изоставяни от родителите си, за да умрат в джунглата. Но не и когато Мери е наблизо. Тя започва да прибира изоставените близнаци и да ги отглежда. За годините си на служба, тя спасява стотици деца по този начин. В своето мисионерско служение Мери се грижи и за правата на жените, които страдат като жертви на насилие.
 
Самата Мери страда от маларична треска в продължение на десетилетия, но никога не се отказва от служението и посвещението си. Последните години от живота си Слесър прекарва в инвалидна количка, но така и не напуска Нигерия, а е в основата на учредяването на Института Hope Waddel, който осигурява обучение на младежи с желание да се образоват в практически дисциплини.
 
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg