Събота, 23.01.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;" Филипяни 4:6

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израелски археолози с нови находки в Галилея

Main Pic
Публикувана: 25.06.2020
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1551
Коментари: 0

Израелски археолози съобщават, че са открили древно християнско селище при последните си разкопки в областта на Галилея. Те датират от 7 век и вероятно селището е било унищожено с нахлуването на персите.

Изследователи, ръководени от археолога от Израелската археологическа асоциация, Гилад Синамън, са открили останките на византийско селище в Пи Мазува в северната част на Израел още през 2007 г. Мястото е само частично разкопано, но археолозите вече са намерили останки от християните, които някога са живели там, включително строителни комплекси, мозаечен под, напречни структури и иконографии.
 
„Находките на обекта включват бронзов кръст, трегер с гравиран на него  кръст и керамика от VI-VII в. след Христос, които съдържат местни съдове, наред с много вносни, някои украсени с кръстове“, пишат изследователите.
 
„Една от интересните находки е висококачествен, пъстър, мозаечен под от седми век, украсен с флорални мотиви, фигури на животни и хора и два фрагментарни гръцки надписа. Находките на мястото сочат съществуването на  християнско селище, вероятно разрушено по време на персийското нашествие в региона през 613 г. “
 
Според археолозите красивата мозайка с размери 16x16 вероятно „е украсявала хола на самостоятелна градска вила, собственост на много богато семейство“.
 
Изследователите са открили и арабско-византийски монети, камъни с гравирани на тях кръстове и рядка бронзова теглилка от шести век. Теглото на бронза осигурява допълнителни доказателства, че това е бил богат християнски район.
 
Еврейската медия "Хаарец" съобщава, че това християнско селище не е известно във византийски източници, но е споменато в Ерусалимския Талмуд, сборник с равински коментари от четвърти и пети век.
 
„Засега нямаме документи от християнски източници за това селище, но всички доказателства сочат, че то е включвало почти изцяло християнско население“, заявява Синамън.
 
Византийската империя започва да воюва с Персийската империя между 602 и 628 г. сл. Хр. Персите с помощта на еврейски войници, които са били преследвани от византийските християни, нахлуват и завземат Ерусалим през 614 година.
 
Според изследователи през това време в региона е имало около 140 християнски селища и в Галилея  много от тях са били разрушени при персийското нашествие.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg