Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Учебници по религия налични за 1-3 клас

Main Pic
Публикувана: 28.06.2020
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 1106
Коментари: 0
Обединени евангелски църкви с удоволствие съобщават, че от следващата 2020/2021 учебна година в училищата ще се изучава предмет "Религия" с учебници, одобрени от Министерството по предварително зададена програма в 3 направления: "Религия – православие"; "Религия – Ислям" и "Религия – Благонравие" (неконфесионално обучение). Със съдействието на фондация „Библейска лига – България“ и Петдесятния факултет на ВЕБИ, учители, представители на евангелски църкви, са разработили учебници за I, II и III клас по програма "Религия-Благонравие", които можете да разгледате на следния сайт.
 
Учебниците са одобрени от министъра на образованието. Към всеки учебник са разработени Учебна тетрадка и Книга за учителя.
Съгласно програмата на МОН съдържанието на учебниците от I до IV клас се формира от темите на морала, представени в тяхното религиозно осмисляне и подкрепа. Учебниците ще помогнат на децата да получат яснота по важни житейски въпроси, като например въпросите за: смисъла на живота и спасението, любовта към Бога и към ближния, страданието и състраданието, справедливостта, надеждата, вината и прошката, мира и съхраняването на света, Божието царство.
  • Темите, засегнати в учебника за I клас, са: Грижа, Доверие и вяра, Щедрост, Доверие и приятелство. Учебникът е изпъстрен с илюстрации на теми от Стария и Новия завет, житейски ситуации.
  • Темите, засегнати в учебника за II клас, са: Доброта и задължения, Състрадание и милосърдие, Уважение и почит, Любов към ближния в християнството. Темите са развити чрез увлекателен преразказ на библейски истории, разкриващи изброените добродетели.
  • Темите, засегнати в учебника за III клас, са: Чистота и святост, Умереност и смирение, Търпение и дълг, Надежда. Разгледаните теми са фокусирани върху изброените духовни ценности в контекста на Библията и прилагането им всеки ден от децата в разнообразните житейски ситуации.
Всички учебници са разработени от екип учители от евангелски църкви в София, Стара Загора и Бургас. С професионализъм и любов към децата те въвеждат своите малки читатели в света на Библията и нейните герои. Предстои написването на учебници за следващите класове, които ще бъдат представени за одобрение от МОН следващата година.
 
Евангелският алианс информира църквите за наличието на тези учебници, защото е особено важно родителите на деца 1-3 клас да се запознаят с тях. Преподавателите в местни училища са насърчени да разпространят информацията и до свои колеги. Същото се отнася и до неделните учители.
 
Съгласно откъс от от рецензия на оценителите:
 
"Учебникът предлага иновативна педагогическа технология за формиране и прилагане на ключови компетентности. Предоставени са възможности за самостоятелно учене и творческа дейност. В учебника е включен и богат илюстративен материал, развиващ познавателните умения на децата и обогатяващ тяхното въображение. Атрактивният графичен дизайн отговаря на съвременните тенденции и подпомага образователния процес. Осигурява по-бърза и лесна ориентация в учебното съдържание и развива естетическите възприятия на децата. Учебникът дава възможности за осъществяване на функционални междупредметни връзки."
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg